Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2012

 

Παρέμβαση Προέδρου ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, μετά την ομιλία του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου

Κυρία Πρόεδρε, δεν θέλω να σχολιάσω την ομιλία του κ. Καμμένου. Παρέμεινα και τον άκουσα από λόγους κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, γιατί είχε ακούσει την ομιλία μου.

Θέλω να κάνω όμως τέσσερις επιγραμματικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, σημείωσα το ενδιαφέρον με το οποίο ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε τον εν δυνάμει σύμμαχό του, τον κ. Καμμένο, να αναπτύσσει τις απόψεις του. Γιατί είναι ο μόνος σύμμαχος στον οποίο επενδύει. Αυτό είναι το πολιτικό υπόβαθρο με το οποίο θα οργανώσουν το μέλλον της χώρας.

Δεύτερη παρατήρηση. Θα έλεγα στον κ. Καμμένο, όταν αναφέρεται σε έρευνες του ΣΔΟΕ οι οποίες αφορούν  μάλιστα πολιτικά πρόσωπα, να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Γιατί μπορεί κάποιος με πολύ μεγάλη ευκολία να τεθεί στο στόχαστρο και να γίνει θύμα συκοφαντικής εκστρατείας. Το ξέρετε προφανώς κ. Καμμένε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα αυτό. Και να μην πιστεύουμε τυπικές ή άτυπες πληροφορίες που εκπορεύονται από ορισμένους κύκλους.

 Τρίτη παρατήρηση. Σε σχέση με τα CDs πράγματι η δικαιοσύνη έχει διερευνήσει τα στοιχεία του κ. Καμμένου, αν επρόκειτο να γίνει κάτι θα γινόταν. Αλλά θα μου επιτρέψετε να ενημερώσω τη Βουλή για μια εντυπωσιακή αντίφαση, που ακυρώνει κάθε επιχείρημα.

Για να ενεργοποιηθούν αυτά τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου, έπρεπε η χώρα να τεθεί σε καθεστώς νομικής χρεοκοπίας, δηλαδή να γίνουν ενέργειες για το κούρεμα του χρέους. Αυτό για το οποίο κατηγορείται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2010, είναι ότι δεν άκουσε τις συστάσεις του κ. Στρος Καν και του ΔΝΤ και δεν οικοδόμησε το πρόγραμμα σε ένα κούρεμα του χρέους, που θα το καθιστούσε βιώσιμο. Χωρίς το στοιχείο αυτό, δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα CDs και κανένας δεν μπορούσε να κερδίσει από τα CDs.

Έρχεστε και κατηγορείτε λοιπόν την Κυβέρνηση και τον τότε Πρωθυπουργό και γιατί δεν διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να ενεργοποιηθούν τα CDs και γιατί κάποιοι συγγενείς του έπαιξαν με τα CDs, αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν τα CDs. Αντιθέτως απετράπη η ενεργοποίησή τους.

Δώστε μια λογική εξήγηση. Γιατί δηλητηριάζετε τη συνείδηση του ελληνικού λαού με κραυγαλέα ψέματα και αντιφάσεις.

Και έρχομαι στη συνέχεια. Πράγματι χωρίς κούρεμα και χωρίς βιωσιμότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση και ορθώς κάναμε και το κούρεμα του Φεβρουαρίου του 2012 και το περαιτέρω κούρεμα για τη βιωσιμότητα τώρα, την περασμένη Δευτέρα.

Τώρα δεν υπάρχουν CDs, κανείς δεν αγοράζει ασφάλιστρα κινδύνου. Όταν έγινε το προηγούμενο κούρεμα, η πλατφόρμα που ελέγχει διεθνώς τα CDs, η ESDA, τα συμψήφισε. Εμφανίστηκαν όλοι όσοι είχαν να κερδίσουν και να χάσουν και είναι γνωστός ο κατάλογος όσων μετείχαν στο συμψηφισμό αυτόν, ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν.

Αντί να λέτε ιστορίες για αγρίους, ζητήστε -και παρακαλώ αυτό να γίνει από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- τον πλήρη κατάλογο αυτών που κέρδισαν ή έχασαν από τα CDs το Μάρτιο του 2012. Για να σταματήσουν οι μύθοι και οι συνωμοσίες.

Επόμενη παρατήρηση σε σχέση με την επαναγορά, η οποία είναι ζωτικής σημασίας. Είχε κανείς ανάγκη από εσωτερική ενημέρωση; Δεν λέμε σε όλους τους τόνους, σε όλα τα μπαλκόνια, ότι πρέπει το χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο και χρειάζεται επαναγορά; Δεν ζητάμε την επαναγορά; Δεν έχουμε συστήσει εμείς επισήμως ως κράτος στα ασφαλιστικά Ταμεία να πάνε με τα λεφτά που έχουν από το PSI, λεφτά του EFSF, να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά φτηνά ομόλογα, για να κερδίσουν από την επάνοδο της τιμής τους στα επίπεδα της ονομαστικής αξίας; Δεν προτείναμε στους ομολογιούχους να κάνουν το ίδιο;

Κάποιοι απέτρεψαν δυστυχώς τις Διοικήσεις των Ταμείων στις οποίες μετέχουν συνδικαλιστικά και τους ομολογιούχους από το να κερδίσουν και άφησαν τόπο στα κερδοσκοπικά Hedge Funds να κερδίσουν τώρα, ενώ ήταν πασίγνωστο και προφανές ότι η χώρα πρέπει να πάει σε επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Εσείς, που εμποδίσατε –όποιοι εμποδίσατε- πολιτικά αυτή τη διαδικασία, βλάψατε Ταμεία και  μικροομολογιούχους και ωφελήσατε εμμέσως τα κερδοσκοπικά Hedge Funds. Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου και αυτή είναι η αλήθεια.

 

2012-11-29. Παρέμβαση μετά την ομιλία Π. Καμμένου from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2012