31 Ιανουαρίου 2024
Μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με την Πρόεδρο της Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Αννίτα Δημητρίου, στη Λευκωσία, ακολούθησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο κ. Βενιζέλος από τη μεριά του απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:
«Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε να με δεχθείτε και να μου παραχωρήσετε αυτόν τον χρόνο για συζήτηση.
Πράγματι η στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη λόγω και της βαθιάς κρίσης στη Μέση Ανατολή. Πρέπει το Κυπριακό να επανέλθει στη διεθνή επικαιρότητα και ο ορισμός της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας πολύ ενθαρρυντικός οιωνός που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει μια πραγματική εθνική στρατηγική και το κλειδί αυτής της στρατηγικής βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, στην ελληνική κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα, στα πολιτικά κόμματα που πρέπει να επεξεργαστούν τη στρατηγική μας, με τη στήριξη, βεβαίως πάντα, της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλου του έθνους.
Συζητήσαμε με την κυρία Πρόεδρο επίσης κρίσιμες θεσμικές και συνταγματικές πτυχές, με τις οποίες επίσης ασχολούμαι επί δεκαετίες και είμαι στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. Πράγματι, αυτό το νέο momentum στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο προς το παρόν είναι ένα momentum κλίματος και καλής διάθεσης, μπορεί να προχωρήσει , να γίνουν ουσιαστικά βήματα και να συμβάλουν σε μια καλύτερη – αν θέλετε- διάθεση ως προς το Κυπριακό που δεν είναι Ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά είναι ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής και αυτό ποτέ δεν το λησμονούμε.
Κυρία Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμότατα και εύχομαι καλή επιτυχία στα έργα σας τα θεσμικά, θα μου επιτρέψετε να πω και τα πολιτικά γενικότερα.»
Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, μετά τους περσινούς καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, βλέπουμε μια προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος στα Ελληνοτουρκικά, ωστόσο αυτό που δεν βλέπουμε είναι να μεταφράζεται αυτή η καλή διάθεση σε αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Δηλαδή η πλευρά επιμένει σε δυο κράτη ουσιαστικά εδώ και αρκετά χρόνια.
Ευ. Βενιζέλος: Όπως ξέρετε, στην εθνική μας στρατηγική προτάσσουμε επί 50 χρόνια το Κυπριακό και το πρώτο μας θέμα είναι το Κυπριακό. Τώρα η βελτίωση του κλίματος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς όπως είπα, να έχουμε προχωρήσει σε ζητήματα ουσίας, είναι μια προσέγγιση η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και στο Κυπριακό. Το Κυπριακό όμως είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν θα συζητήσουμε για το Κυπριακό ως Ελληνοτουρκικό ζήτημα, μπορεί όμως - και νομίζω ότι αυτή είναι η γραμμή της Ελληνικής Κυβέρνησης, αντιλαμβάνομαι και την ερμηνεύω σωστά ελπίζω - το κλίμα να βοηθήσει, χωρίς αυτό να είναι εύκολο, χωρίς αυτό να είναι αυτόματο. Πρέπει να προσέχουμε όμως και τα μικρά βήματα και τις αποχρώσεις. Το ζήτημα είναι αυτό που είπα, πρέπει εμείς, εδώ, στη Λευκωσία να διαμορφώσουμε τη γραμμή με διορατικότητα και συναίνεση, χωρίς να επαναλαμβάνουμε γενικόλογες διατυπώσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελούν μια εύκολη απάντηση σε ερωτήματα της στιγμής, αλλά δεν αποτελούν από μόνες τους μια στρατηγική.
Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να καταστεί ευκαιρία και για το Κυπριακό;
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, νομίζω το είπα προηγουμένως. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα πια στη Μέση Ανατολή έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις. Νομίζω, ότι όχι μόνον η Δύση αλλά όλοι οι παράγοντες οι διεθνοπολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι μια ασφαλής Κύπρος, μια σταθερή Κύπρος, μια Κύπρος που έχει λύσει το πολιτικό της πρόβλημα, είναι ένα πλεονέκτημα για τη διεθνή κοινότητα και πάντως σίγουρα για τη Δύση.
31.1.24 Κύπρος. Δηλώσεις ΠτΒ κα Αννίτα Δημητρίου και Ευάγγελου Βενιζέλου. from Evangelos Venizelos on Vimeo.