Ιωάννινα, 13 Ιανουαρίου 2019

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην εκδήλωση για την παρουσίαση στα Ιωάννινα του νέου βιβλίου του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ), δήλωσε:

 

Παρουσιάζουμε και στα Γιάννενα το νέο μου βιβλίο που έχει τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας» που αναφέρεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και στο δημοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, με την κρίση που έχουν οι θεσμοί και οι κοινωνίες οι ίδιες σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα. Αλλά, βεβαίως στην Ελλάδα το παράδειγμα της κρίσης της Δημοκρατίας μας το δίνει η ίδια η κυβέρνηση. Με τους εκβιασμούς μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, με αυτό το απίθανο κωμειδύλλιο των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου το οποίο βλέπουμε να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα τρώγοντας τον εθνικό χρόνο, σπαταλώντας χρόνο και δυνάμεις από την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και γενικότερα της χώρας που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων μας. Και όλα αυτά για να παραμείνουν με τεχνάσματα λίγο ακόμα στην εξουσία.

Δημοσιογράφος: Έχουμε πολιτικές εξελίξεις την ώρα που παρουσιάζετε το βιβλίο. Είχαμε μια συνάντηση μεταξύ του Καμμένου και του κ. Τσίπρα. Η πρώτη δήλωση του κ. Καμμένου είναι ότι αποχωρούν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Αυτή την ώρα πιθανότατα κάνει δήλωση ο Πρωθυπουργός και έπονται πολλά κ. Βενιζέλο…

Ευ. Βενιζέλος: Όλα αυτά είναι γνωστά τα περιμένουμε μέρες αλλά βλέπετε πόσο δύσκολη είναι η ατομική αποχώρηση του κ. Καμμένου από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης το οποίο και φυσικά δεν θέλει να εγκαταλείψει. Μίλησε για αποχώρηση των ΑΝΕΛ αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν ΑΝΕΛ και εάν τους εκφράζει. Όπως έχω πει έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες. Η ενδοκυβερνητική αποστασία είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αξία κανένα κριτήριο και δεν υπάρχει κανένα όριο. Είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός. Φοβούμαι ότι ο εκβιασμός του κ. Τσίπρα επί του κ. Καμμένου είναι απόλυτος και ασφυκτικός δεν θα έχει ούτε θέση στην κυβέρνηση ούτε βουλευτές ούτε κόμμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής αλλά θα τα δούμε αυτά να εξελίσσονται τις επόμενες ώρες και μέρες.

Δημοσιογράφος: Είναι τελειωμένη ιστορία, δηλαδή, κύριε Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Τελειωμένη ιστορία μεταξύ τους δεν ξέρω. Δεν μπορώ να αξιολογήσω με πολιτικούς όρους το φαινόμενο αυτό. Είναι πάντως ένα φαινόμενο θεσμικής σήψης και έκπτωσης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα για εμάς είναι ότι χάνει χρόνο η χώρα, ότι όλα αυτά γίνονται εις βάρος των μεγάλων προτεραιοτήτων που έχει ο τόπος.

Δημοσιογράφος: Χρειάζονται εκλογές δηλαδή…

Ευ. Βενιζέλος: Εκλογές χρειάζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αλλά, βλέπετε αυτό που γίνεται είναι ένα τέχνασμα αποφυγής των εκλογών. Μόνο που εφόσον έχουμε εν τέλει Δημοκρατία η οποία αντέχει οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή.

Tags: Δηλώσεις 2019