Λάρισα, 11 Ιανουαρίου 2019

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην εκδήλωση για την παρουσίαση στη Λάρισα του νέου βιβλίου του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ), δήλωσε:

« Παρουσιάζουμε στη Λάρισα το νέο μου βιβλίου, που έχει τον τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας». Αναφέρεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και στα γενικότερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Όταν αποφασίσαμε να οργανώσουμε την παρουσίαση αυτή δεν φανταζόμασταν ότι θα είναι τόσο επίκαιρο το ζήτημα, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει ένα οξύ πρόβλημα δημοκρατίας- κοινοβουλευτικών θεσμών, θεσμών κράτους δικαίου, κυρίως δικαιοσύνης. Νομίζω ότι έχουμε γυρίσει δυστυχώς πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτά που ζούμε στο Κοινοβούλιο θυμίζουν τη δεκαετία του 1960.

Η χώρα πρέπει να κάνει μια υπέρβαση. Να αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται. Και αυτός που παρεμποδίζει την αλλαγή αυτή είναι η ίδια η κυβέρνηση βεβαίως, η οποία θυσιάζει στο βωμό της παραμονής της για λίγο καιρό στην εξουσία την ίδια την προοπτική της χώρας.» 

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε πως κρίνεται τις εξελίξεις όσον αφορά στα αποτελέσματα της συνέλευσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ;

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω πως αυτά δεν είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού. Είναι ένα νούμερο επιθεώρησης. Και συγγνώμη που το λέω. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και προσβάλλουν και τους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ το Κιναλ θα μπορούσε ...

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας έχει στο χέρι του τους 151 βουλευτές έχοντας εκβιάσει την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ την οποία και κανιβαλίζει. Πρόκειται για έναν ωμό και χυδαίο, αλληλοεκβιασμό των δύο κυβερνητικών εταίρων πάνω όμως στο σώμα της χώρας, πάνω στα εθνικά συμφέροντα.