Αθήνα, 3 Ιουλίου 2015

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις τελευταίες δηλώσεις του  κ. Τσίπρα, δήλωσε τα εξής :

 

Είναι λυπηρό την τελευταία ημέρα της μόλις πενθήμερης εκστρατείας για το διχαστικό δημοψήφισμα που επέβαλε, ο κ. Τσίπρας να «ανακαλύπτει» τις απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος. Απόψεις με τις οποίες δείχνει να συμφωνεί .

Μόνο που οι απόψεις αυτές λένε ότι στο πεντάμηνο της δικής του διακυβέρνησης επιδεινώθηκαν όλα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας που επηρεάζουν και τις προγνώσεις για τη δυναμική του χρέους.

Μόνο που οι απόψεις αυτές οδηγούν σε συμφωνημένες με την ευρωζώνη παραμετρικές αλλαγές ως συνέχεια της παρέμβασης του 2012 στο χρέος και δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές ανευθυνότητες του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερών ενεργειών.

Μόνο που οι απόψεις αυτές βρίσκονται στον αντίποδα των φτηνών λαϊκισμών που γίνονται στη Βουλή με την «επιτροπή» της κας Προέδρου της Βουλής.

Μόνο που οι απόψεις αυτές παραβιάζουν ανοικτές από το 2012 θύρες, με τη μορφή ρητών δεσμεύσεων του Eurogroup, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έθεσε σε αμφισβήτηση οδηγώντας τη χώρα σε δημοψήφισμα με ληγμένο το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τμήμα του οποίου ήταν και η δέσμευση για περαιτέρω  βελτιωτικές παρεμβάσεις στο χρέος.

Μόνο που οι απόψεις αυτές είναι πολύ διστακτικές σε σχέση με το μέγεθος της μείωσης του χρέους σε καθαρή παρούσα αξία που έγινε το 2012 και φτάνει τα 180 δις ευρώ, δηλαδή το 100% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας. Η δε διάρκεια του χρέους υπερδιπλασιάστηκε και φτάνει ήδη το 2045.

Μόνο που οι θέσεις του ΔΝΤ που «ανακάλυψε» σήμερα είναι πολύ αόριστες σε σύγκριση με τις θέσεις του EFSF / ESM που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 16.6 με την ετήσια έκθεση του 2014 η οποία υπενθυμίζει και αναδεικνύει το μέγεθος της παρέμβασης που έγινε στο ελληνικό δημόσιο χρέος το 2012 . Όμως αυτό το εθνικό κεκτημένο ο κ. Τσίπρας ήξερε μόνο να το συκοφαντεί και να το αλλοιώνει προπαγανδιστικά.

Επαναλαμβάνω ότι το χρέος είναι το εύκολο μέρος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, γιατί η παρέμβαση του 2012 ( psi, κούρεμα, αναδιάρθρωση) έχει καταστήσει εύκολες και ασφαλείς τις επόμενες κινήσεις.

Αρκεί να υπάρξει συμφωνία στα θέματα του πρωτογενούς ελλείμματος / πλεονάσματος και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αρκεί να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, από όσους έχουν συνηθίσει πέντε χρόνια στα εύκολα αντιμνημονιακά ψέμματα ως αντιπολίτευση και πέντε μήνες τώρα στα εύκολα επικοινωνιακά τεχνάσματα ως κυβέρνηση.

Από όσους οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και τις ουρές των συνταξιούχων.

Και οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα εξηγούν συνεπώς  γιατί είναι επιβεβλημένο ένα ισχυρό Ναι την Κυριακή.

 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2015