Τεχεράνη, 16.3.2014

 

Συναντήσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με Ιρανούς αξιωματούχους κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ιράν

 

Κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τεχεράνη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Hassan Rouhani, στον οποίο είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συζητήσει μαζί του για ζητήματα που άπτονται των διμερών, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε., όσο και για τις διμερείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιράν, καθώς η Ελλάδα ασκεί την περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Πρόεδρος Rouhani είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη σταθερή πολιτική βούλησή του για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης οριστικής συμφωνίας σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα και τη σημασία που έχουν οι ελληνο-ιρανικές διμερείς σχέσεις και στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα.

Ο κ. Βενιζέλος έγινε, επίσης, δεκτός από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σοφών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και πρώην Πρόεδρο της χώρας, Akbar Hashemi Rafsanjani, με τον οποίο συζήτησε θέματα αντίστοιχα με αυτά που συζήτησε με τον Πρόεδρο Rouhani, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στους στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Ali Shamkhani.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014