Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014


Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την 31η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κ-μ του ΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη

 

Δημοσιογράφος: Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει την εξουσία, εφόσον οι 180 είναι άπιαστο νούμερο και όνειρο για τις 29 Δεκεμβρίου, οπότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Πόσο αισιόδοξος είστε γι αυτό το νούμερο, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για εκλογές ευθέως και «διλήμματα ήττας»;

 Ευ. Βενιζέλος: Με την άδεια των παρόντων, διότι αυτή η ερώτηση δεν είναι θέμα του ΟΣΕΠ , αλλά ζήτημα της ελληνικής πολιτικής ζωής, θα σας δώσω μια σύντομη απάντηση για να μην θεωρήσετε ότι δεν θέλω να απαντήσω.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Το Σύνταγμα ρυθμίζει την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επειδή απαιτείται, ακόμη και στον τρίτο γύρο, αυξημένη πλειοψηφία 3/5 για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτόματης διάλυσης της Βουλής και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εάν η Αντιπολίτευση, ή έστω ένα μέρος της Αντιπολίτευσης, δεν συμπράξει με την κυβερνητική πλειοψηφία, ώστε να διαμορφωθεί η αναγκαία προεδρική πλειοψηφία, η οποία είναι διαφορετική από την κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί είναι διαφορετικός ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι εάν οδηγήσουν σε αδιέξοδο την διαδικασία αυτή και προκαλέσουν εκλογές θα ωφεληθούν πολιτικά γιατί θα μεταβληθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων και το κόμμα τους θα καταλάβει και θα ασκήσει την εξουσία. Εάν αυτό καταλαβαίνουν βλέποντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και βλέποντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις μας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ας κάνουν την επιλογή αυτή. Ας υποτάξουν το συμφέρον της διαπραγμάτευσης που κάνει η χώρα και το συμφέρον των δημοκρατικών θεσμών που επιβάλλουν συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας υποτάξουν όλα αυτά τα πράγματα στο δικό τους κομματικό συμφέρον.

Στην περίπτωση αυτή, θα πάμε σε εκλογές. Οι εκλογές δεν θα κριθούν με βάση τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν τώρα. Οι εκλογές θα κριθούν προεκλογικά. Δηλαδή, για να μη νομίζετε ότι ταυτολογώ, οι εκλογές θα κριθούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ της προκήρυξης και της διεξαγωγής τους, εάν γίνει η επιλογή των εκλογών. Διότι θα πρέπει τότε να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό τι θα γίνει με την οικονομία, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση, τι θα γίνει με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και με το ΔΝΤ, ποια είναι η άλλη επιλογή, σε σχέση με την επιλογή που ακολουθούμε, με την επιλογή της ευθύνης, της σοβαρότητας, της διαπραγμάτευσης, αλλά και της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους αλλά και με τους διεθνείς εταίρους της χώρας.

Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τι θα συνέβαινε αν συνεχίζαμε τις διαπραγματεύσεις, μεταθέτοντας την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 3, 4 ή 5 εβδομάδες, ώστε να φτάσουμε στο ακραίο συνταγματικό όριο; Θα πηγαίναμε πάλι στα ίδια διλήμματα και κάποιοι θα είχαν το πρόσθετο επιχείρημα ότι χωρίς να έχουμε νομιμοποίηση και εντολή δεσμεύσαμε τη χώρα σε ένα νέο πλαίσιο το οποίο εμείς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, θετικό και ενθαρρυντικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Γιατί βγαίνουμε από το Μνημόνιο και την τρόικα και πηγαίνουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, βγαίνουμε στην πραγματικότητα στην αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη.

Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του λοιπόν. Αλλά η απλοϊκή σκέψη ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει νίκη στις εκλογές για τις δυνάμεις της ασάφειας, της απροσδιοριστίας και της αβεβαιότητας, δεν ισχύει. Αν επιλέξουν τον δρόμο των εκλογών θα λάβουν την απάντηση καθ' οδόν προς τις εκλογές από τον ελληνικό λαό.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση σχετικά με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε.

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2014