Βερολίνο, 10 Δεκεμβρίου 2014

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schäuble  μετά τη συνάντησή τους  στο Βερολίνο

 

W. SCHÄUBLE : Με τον κ. Βενιζέλο, υπήρξαμε επί σειρά ετών Υπουργοί Οικονομικών, δώσαμε μαζί πολλές μάχες σε δύσκολους καιρούς της ευρωκρίσης και έχουμε μια φιλική σχέση, ακόμα κι αν ευκαιριακά χρειάστηκε να επιλύσουμε δύσκολα ζητήματα. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της δύσκολα χρόνια, τα χρόνια αυτά είναι επιτυχημένα, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλες προόδους. Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά και όσον αφορά στους δημοσιονομικούς δείκτες σε καλύτερη θέση από αυτή που θεωρούσαν δυνατή οι περισσότεροι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων υπήρξε σωστή, ήταν ένας κουραστικός δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει.

Η Ελλάδα χθες υπέβαλε αίτημα, ώστε το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα έληγε στην παρούσα μορφή  στις 31 Δεκεμβρίου, να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες. Ως Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα φέρουμε το θέμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η Βουλή θα συζητήσει επ΄αυτού και θα συμφωνήσει για τη δίμηνη επιμήκυνση, για να ολοκληρωθούν  οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη του τρέχοντος προγράμματος και όλων των συνεπαγόμενων μέτρων.

Συζητήσαμε και στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι για μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, να διαθέσουμε μια προληπτική γραμμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτό το δρόμο αλλά πιστεύω ότι οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί είναι ενθαρρυντικοί για όλους, για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος και η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην  αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας.

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με τον κ. Σόιμπλε, μας συνδέει μια παλιά και στέρεη φιλία γιατί έχουμε ζήσει μαζί πάρα πολύ δύσκολες στιγμές σε σχέση με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει περισσότερο από οποιονδήποτε τις επιτυχίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί είναι η καθοριστική προσωπικότητα του Εurogroup, που είναι το κρίσιμο όργανο για τα θέματα αυτά.

Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά κυρίως χάρη στις προσπάθειες της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται τώρα σε μια τελείως διαφορετική θέση τώρα. Έχει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα.

Στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Υπάρχει το μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα. Γι΄αυτό, όπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας, 18 μήνες, μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας, προκειμένου να φροντίσουμε να απογειωθεί η ελληνική οικονομία. Και, τώρα πια, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, γνωρίζουν ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, που είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας, μετά το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδε τα συμπεράσματα του προχθεσινού Εurogroup, στη διαμόρφωση των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο κ. Σόιμπλε. Το Εurogroup ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, προκειμένου να πετύχουμε την ολοκλήρωση την αξιολόγησης και τη συνέχεια, τη μετάβαση, σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το καθεστώς της πιστωτικής γραμμής, ενός θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Και χαίρομαι, γιατί σ΄αυτήν την καθοριστική στιγμή, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω γύρω από τα θέματα αυτά, με τον πιο έγκυρο συνομιλητή  που μπορεί να έχει κανείς, που είναι ο κ. Σόιμπλε.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014