Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

στο Προεδρικό Μέγαρο

Πρόεδρος:  Τι κάνετε, κύριε Πρόεδρε.  Κομίζετε νέα πολλά…

Ευ. Βενιζέλος:  Ως Υπουργός Εξωτερικών, κύριε Πρόεδρε, θα σας ενημερώσω  για την επίσκεψη που κάναμε με τον Πρωθυπουργό στη Λευκωσία και φυσικά για την τριμερή συνάντηση στο Κάϊρο. Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάϊρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία.  Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου.  Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Πρόεδρος:  Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας.

Ευ. Βενιζέλος:  Πάντα στο δίκαιο της θάλασσας και το μεγάλο – αν θέλετε – κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να  ενεργούν στο πλαίσιό της.

Πρόεδρος:  Πλην της Τουρκίας…

Ευ. Βενιζέλος: Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος, αλλά αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλω να σας ενημερώσω για το σχέδιό μας εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα και τη μετάβαση σε μία νέα εποχή με ασφάλεια, με αμυντικό θώρακα απέναντι στις κινήσεις της αγοράς οι οποίες είναι κερδοσκοπικές.

Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του  ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες.  Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως  πολιτικός χώρος, να  υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος.  Άρα και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

Και υπό την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί σας επισκέφθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων, σχεδόν όλων των κομμάτων.  Αυτό δείχνει τη σημασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέραν του κύρους του προσώπου σας.  Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Δεν μπορούμε να παίζουμε  με τους θεσμούς.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΒουλή | Κυβέρνηση | ΠτΔΕξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014