Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κασουλίδη. Μας απασχόλησε η οργάνωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού που θα έρθει με την δική μου παρουσία εδώ την άλλη εβδομάδα και η συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων που θα γίνει με τη συμμετοχή τη δική μας.

Μας απασχόλησε, βεβαίως, ο σχεδιασμός της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο το άλλο Σάββατο, που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση, την οποία θα προετοιμάσουμε τώρα σε υπουργικό επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιοχή, για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων.

Και φυσικά μας απασχόλησε, κυρίως, η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο, στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας απασχόλησε η τουρκική προκλητικότητα, η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και βεβαίως, υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός εις βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα, το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας γιατί για εμάς η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, προς όφελος όχι μόνο της ελληνο-κυπριακής αλλά και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους Τούρκους να αλωνίζουν στις θάλασσες μας υπάρχει ένα έντονο αίσθημα από πλευράς Κυπρίων για εντονότερη παρουσία της Ελλάδας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ελληνικών μέσων ότι η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο και μια φρεγάτα. Υπάρχουν, έχουν ληφθεί αποφάσεις, είναι βάσιμες πληροφορίες αυτές; Έχουν εξετασθεί αυτά τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι μία χώρα, μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στις οποίες μετέχει η Ελλάδα όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή όπως συμβαίνει με την γνωστή επιχείρηση Αctive Endeavour στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μία πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα ’ρθουν αυτά τα πολεμικά στην περιοχή;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα υπάρχουν. Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδος στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και βεβαίως μετέχουμε και στην Αctive Endeavour με υποβρύχιο, όπως είδα ότι γράφεται και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Αυτή είναι μια ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο για τους λόγους που προανέφερα. Οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικοδιπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.  Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμά μου προς την τουρκική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για θαλάσσια διαφορά εδώ στην Κύπρο κι όχι για τουρκικές ενέργειες.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία θαλάσσια διαφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λένε τα Ηνωμένα Έθνη κι ο κ. Eide κι επίσης χθές στην Άγκυρα δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι δύσκολο θέμα και θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο με το θέμα των υδρογονανθράκων.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Eide είναι ένας πολύ σοβαρός πολιτικός και ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα που μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό. Θα μου επιτρέψετε να ακούσω τις απόψεις του από τον ίδιο στην επίσκεψη που θα κάνει στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Δεν θέλω να ακούω τις απόψεις του μέσω ενδιαμέσων, οι οποίοι μπορεί να εξυπηρετούν τις δικές τους σκοπιμότητες σε διάφορες εκδοχές τουρκικών ή διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, η Τουρκία επικαλείται σύμβασή της με το ψευδοκράτος. Δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι δε υδρογονάνθρακες είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους και για τις δύο κοινότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βενιζέλο, δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου για τα αισθήματα ανασφάλειας και πώς η Ελλάδα θα συμβάλει ώστε να απαλειφθούν αυτά από τον κυπριακό λαό;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα σας απαντήσω εμπράκτως. Υπογράψαμε πριν από λίγες μέρες με τον κ. Κασουλίδη μια πολύ σημαντική συμφωνία για την έρευνα και τη διάσωση που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με το FIR των Αθηνών, ενώνει τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Επίσης, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως της κοινής εθνικής πολιτικής, κάνουνε όλα όσα πρέπει να κάνουνε για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014