Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την 24η Οκτωβρίου, παγκόσμια Ημέρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Εορτάζουμε, σήμερα 24 Οκτωβρίου, την παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, του σημαντικότερου Διεθνούς Οργανισμού που είναι ο θεματοφύλακας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, επιφορτισμένος με τη διαχείριση των σημαντικότερων παγκοσμίων προκλήσεων και κρίσεων, όπως είναι οι διεθνείς διενέξεις, οι ανθρωπιστικές κρίσεις αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Όλες οι ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές προκλήσεις που αποτελούν απειλή για διεθνή ασφάλεια αποτελούν πλέον πεδίο αρμοδιότητας του ΟΗΕ.

Σήμερα, οφείλουμε να ανατρέξουμε στις βασικές καταστατικές  αρχές των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών, της αποχής από επιθετικές ενέργειες και από την απειλή χρήσης βίας, της προσήλωσης στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.

Δυστυχώς, οι αρχές αυτές πολύ συχνά παραβιάζονται στην πράξη. Είναι πάντα ζωντανό μπροστά μας το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, πλην της Τουρκίας. Στην Κύπρο συνεχίζει να παραβιάζεται βάναυσα το διεθνές δίκαιο, 40 χρόνια μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού. Αυτές τις μέρες, παρακολουθούμε δυστυχώς τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο, κατά παράβαση των προβλέψεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, βρίσκεται στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας για να πραγματοποιήσει παράνομα έρευνες σε μία περιοχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς η εξωτερική της πολιτική είναι πολιτική αρχών βασισμένη στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Η Ελλάδα Θα  συνεχίσει να υπηρετεί αυτούς τους στόχους και να υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για όλα τα ανοικτά διεθνή προβλήματα».

Ευχόμαστε καλή δύναμη στο Γενικό Γραμματέα και στο ανά τον κόσμο προσωπικό του ΟΗΕ στην αποστολή που έχουν αναλάβει για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Εκφράζουμε, τέλος, τα συγχαρητήριά μας στην Αγκόλα, τη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα, τη Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία, τις 5 χώρες που εξελέγησαν ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2015-2016. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξουν κατά την εκτέλεση των  καθηκόντων τους πίστη και προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014