Νέα Υόρκη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide

Είχαμε μία πρώτη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, τον κ. Eide, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία, ως πρώην Υπουργός στη Νορβηγία, αλλά και μια πολύ καλή αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας. Του παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό,  οι οποίες είναι σταθερές, γνωστές, πολύ καθαρές. Συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεργασία και τον περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Για εμάς, η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα γίνει αποδεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες.
Εφόσον αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να γίνει αποδεκτή, δημοκρατικά, από τον ίδιο το λαό και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 και φυσικά με το Ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο.

Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Έλληνες Κυπρίους αλλά για όλο τον Κυπριακό λαό, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014