Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 69ης Γ.Σ. ΟΗΕ (Νέα Υόρκη, 22.09.14)

Ν. Αναστασιάδης: Ήταν μία πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο, τον οποίο ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κέρι. Το αντίστοιχο έπραξε ο Πρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών για τις, μέχρι στιγμής, συναντήσεις αλλά και γι' αυτές που έρχονται, προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συγχρονισμένοι με κοινές τις θέσεις και βεβαίως τις επιδιώξεις.
Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά διότι αυτή η συνεργασία είναι που ενδυναμώνει και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση, το συντομότερο, του Κυπριακού προβλήματος.

Ευ. Βενιζέλος: Όπως είπε ο κ. Πρόεδρος, ανταλλάξαμε πληροφορίες και απόψεις και είμαστε απολύτως συντονισμένοι αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης. Η Ελληνική και η Κυπριακή αντιπροσωπεία θα έχουμε σειρά συναντήσεων, κρίσιμων, για το εθνικό μας θέμα που είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια συνάντηση.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Θα έχω μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικό Γραμματέα και φυσικά κρίσιμες είναι μια σειρά από άλλες συναντήσεις, μία από τις οποίες θα είναι και η καθιερωμένη συνάντηση που θα έχω με το νέο Τούρκο ομόλογό μου.

Όπως ακριβώς είπε και ο κ. Πρόεδρος στόχος μας είναι μία λύση ειρηνική, βιώσιμη, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις πρωτοβουλίες του, τις ιδέες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνουμε πάντα σε όλες τις συναντήσεις μας πως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Δημοσιογράφος: Ενόψει της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, η Ελλάδα ετοιμάζεται να διακόψει τη δανειακή της σύμβαση. Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το κενό χρηματοδότησης ύψους 15 έως 20 δις ευρώ;

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της σχέσης με το ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος στήριξης, το έχει ήδη θέσει η Ιρλανδία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άλλωστε, το ΔΝΤ βρίσκεται μες την καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή, όμως, έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Δεν θέλω να απαντήσω με τεχνικές λεπτομέρειες. Μπορώ να πω, όμως, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ζήτημα τρίτου μνημονίου;

Ευ. Βενιζέλος:  Όχι δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της Τρόικας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375