Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Με πάρα πολλή χαρά και μεγάλη τιμή, υποδεχθήκαμε σήμερα τον κ. Πρόεδρο, τον κ. Βενιζέλο, τον Εξοχότατο Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως και Υπουργό Εξωτερικών, έναν άνθρωπο, που όχι μόνο είναι εξαιρετικά πεπειραμένος σε θέματα πολιτικής και ιδιαιτέρως διεθνών σχέσεων, αλλά, ταυτοχρόνως, έχει ένα έκτακτο προσόν, είναι ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος. Επίσης, είναι ένας ειδικός σε θέματα πολιτισμού, σε πολιτισμικά και πολιτιστικά θέματα, προσόν το οποίο είναι τεράστιο, σήμερα, για τον χειρισμό θεμάτων διεθνούς επιπέδου.

Είχαμε την ευκαιρία, όπως πάντα, να ανταλλάξουμε ορισμένες σκέψεις και ιδέες και σημαντικό μέρος της συζήτησής μας εστιάστηκε στη Μέση Ανατολή. Η Μέση Ανατολή είναι ένα σημαντικό πεδίο σήμερα, το οποίο εμφανίζει φοβερά προβλήματα και το οποίο θέτει διλήμματα ουσίας και υπάρξεως για το μέλλον, για μεγάλα και ευρέα πολιτισμικά στρώματα. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικά από τα στοιχεία της εδώ Ομογένειας, η οποία είναι ζωντανή, ζωηρή, δυναμική και προοδευτική, όπως πάντα.

Επίσης, μιλήσαμε και για την Ελλάδα, την οποία βλέπουμε να βγαίνει από τη δυσκολία στην οποία, διεθνώς, βρέθηκε, διότι η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Όπως λέμε πάντα και θα συνεχίσουμε να το λέμε, ένας λαός που έχει μια ιστορία τουλάχιστον έξι-επτά χιλιάδων ετών, δεν πρόκειται να καμφθεί ενώπιον οιασδήποτε μορφής δυσκολίας και οιασδήποτε μορφής και συμπλέγματος προβλημάτων. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι, σαν τον Εξοχότατο Πρόεδρο, οι οποίοι χειρίζονται θέματα της Ελλάδος και διεθνή, είναι ένα πολύ μεγάλο προσόν για το οποίο είμαστε ευγνώμονες, προσωπικά στον ίδιο και στην Κυβέρνηση αυτή, η οποία εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αλλά είμαστε ευγνώμονες και προς το Θεό, διότι εκείνος δίνει τους ηγέτες για να διευθύνουν τους λαούς, όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες. Θερμές ευχαριστίες για την επίσκεψή του και τη συνοδεία του, όπως πάντα, των ευγενών και εξαιρετικών ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών».

Ευ. Βενιζέλος: «Ο Σεβασμιότατος είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Θεολογίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και είναι ευλογία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Έλληνες Ορθοδόξους εδώ, που βρίσκεται στον Θρόνο της Αρχιεπισκοπής και κάθε συζήτηση μαζί του είναι μια πραγματική απόλαυση. Μας ενημέρωσε ο Σεβασμιότατος για τις μεγάλες δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής, των Ενοριών, των Μητροπόλεων και εγώ είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις επαφές μου εδώ κατά τη διάρκεια της Υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Η.Ε.. Τον ενημέρωσα για τη συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για την επικείμενη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για  τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα εθνικά θέματα και βεβαίως για τα μεγάλα προβλήματα που είναι ανοιχτά και που επηρεάζουν τις Χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο κόσμος ζει μια περίοδο πολλών και μεγάλων κρίσεων, έχουμε μια πρωτοφανή συρροή κρίσεων και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο Λόγος της Ορθοδοξίας να συνδέεται με τις πρωτοβουλίες μας που είναι πρωτοβουλίες πάντα για την καταλλαγή, την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ευημερία όλων των λαών. Αρχής γενομένης βεβαίως από τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τον Σεβασμιότατο και ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθούμε, ίσως τη φορά αυτή στην Κωνσταντινούπολη για τη Θρονική Εορτή. Σας ευχαριστώ πολύ».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Στην Κωνσταντινούπολη που είναι το Πατριαρχείο μας, που είναι το κέντρο για μας, από το οποίο εκπορεύονται πολλά και σπουδαία πράγματα τα οποία συντελούνε στη ζωή μας εδώ και γενικά στη ζωή της Ορθοδοξίας».

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014