Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon


Η συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων, πρωτίστως το κυπριακό, βεβαίως το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων, καθώς ο Γενικός Γραμματέας ενδιαφέρεται για την ελληνική θέση και για την ευρωπαϊκή θέση και αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας συμβολή, στη διαμόρφωση μιας καθαρής και ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα αυτά.

Ως προς τα μεγάλα ανοιχτά δικά μας θέματα, που είναι κεφάλαια της αντζέντας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή, στηρίζουμε τις πρωτουβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του κ. Άιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μια λύση η οποία να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μία λύση η οποία να είνια βιώσιμη, δίκαιη, μια λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και πρωτίστως μια λύση η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης που ποτέ δεν υπήρξε στην Κύπρο, πριν από την εποχή μας τώρα, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση υπέρ των εθνικών συμφερόντων γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-μέλος της ΕΕ και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας δεν μπορούμε να το θίξουμε. Μπορούμε να δεκτούμε οποιαδήποτε εξέλιξη εφόσον τηρεί τις εγγυήσεις που είπα και εφόσον αυτό θα το κάνει δεκτό ο κυπριακός λαός, ο ίδιος με την ψήφο του.

Ως προς το ζήτημα του ονόματος, είχα την ευκαιρία πριν από λίγες εβδομάδες να συνομιλήσω δια μακρόν με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα, είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στις επόμενες συναντήσεις, στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή αλλά εμείς έχουμε κάνει μεγάλα βήμτα, δημιουργικά. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά έναντι πάντων για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes), άρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα καλόπιστα και παραγωγικά.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση εκτός συνάντησης, για ένα θέμα που θα συζητηθεί σε αυτή τη σύνοδο, το θέμα της τρομοκρατίας. Τις τελευταίες 48 ώρες υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ σε εφημερίδες και σε τηλεοπτικά κανάλια ότι οι ελληνικές Αρχές πήραν στοιχεία από τη CIA και άλλες υπηρεσίες σύμφωνα με τα οποία 7 άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν σχέση με τζιχαντιστές και άλλα ρεπορτάζ ότι τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν επί ελληνικού εδάφους. Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητoποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας, άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα πλέον εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή. Με τον κ. Ban Ki-moon συζητήσαμε και για όλα τα άλλα θέματα: για τον Έμπολα, για τη κλιματική αλλαγή και φυσικά για το ευρύ φάσμα των ανοιχτών θερμών κρίσεων και ανατολικά και νότια σε σχέση με την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Οι Αμερικανοί σας ενημέρωσαν όμως ότι υπάρχουν επτά άτομα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έχουμε καμία τέτοια συγκεκριμένη ενημέρωση. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία και με την αμερικανική διοίκηση και με όλες τις συμμαχικές μας χώρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014