Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

 Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μας ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης, για τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, στο πλαίσιο του άτυπου ECOFIN. Και, στη συνέχεια, συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό και θέματα εξωτερικής πολιτικής ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλων επαφών που έχουμε στο εξωτερικό. Αύριο πηγαίνω στη Μαδρίτη και μία μεγάλη διάσκεψη για τη Λιβύη που γίνεται.

Αλλά φυσικά, το κύριο – μπορώ να πω – θέμα συζήτησης, ήταν ο συντονισμός του Κυβερνητικού Έργου, ο συντονισμός της εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Υπάρχει μία κούραση, βέβαια, στον Ελληνικό λαό, μετά από 5 συνεχή χρόνια προσπάθειας και θυσιών. Και τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα, χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα, για αλλαγή του κλίματος.

Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της Μεταπολίτευσης: το ρόλο της δημαγωγίας, της παροχολογίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του Ελληνικού λαού. Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια – τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση – χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε.

Γιατί όταν η Κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντί της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση, έχουμε μία εικόνα άνιση και ψευδή. Και μπορεί έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως Έθνος. Ενώ χρειαζόμαστε ενότητα στη βάση της αλήθειας, της συναίνεσης και της συστράτευσης.

Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων

Δημοσιογράφος: κ. Βενιζέλο, μιλήσατε για κόπωση στους πολίτες. Υπάρχει κόπωση και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όμως;

Ευ. Βενιζέλος: Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχουν την υποχρέωση – και μιλάω τώρα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό φαντάζομαι ισχύει για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα κυβερνώντος ή συγκυβερνώντος κόμματος – οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με το λαό, να αφουγκράζονται την αγωνία του πολίτη, να τη μεταφέρουν στην Κυβέρνηση και στη Βουλή. Και αυτό κάνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της πλειοψηφίας. Από εκεί και πέρα, εμείς είναι εύκολο να υιοθετούμε όλα τα αιτήματα, που στο κάτω - κάτω είναι και δίκαια και λογικά. Αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό μέσα σε ένα συσχετισμό ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος. Και τι μπορεί να γίνει με ασφάλεια ή τι μπορεί να οδηγήσει σε μία κατεδάφιση του οικοδομήματος που με τόσο κόπο έχουμε στήσει.

Δημοσιογράφος: Έχουμε μπροστά μας μια διαπραγμάτευση. Σε λίγες μέρες επανέρχεται η τρόικα στην Αθήνα. Φαίνεται, όπως διεφάνη στο Eurogroup, ζητούν αλλαγές και στο ασφαλιστικό, ζητούν αλλαγές και στα εργασιακά. Ποια από αυτά μπορεί να δεχτεί, να δώσει ας το πούμε έτσι η ελληνική πλευρά.

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος, ανταγωνιστικό, κανονικό στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης. Όλοι οι πολίτες θέλουν αλλαγές στο κράτος . Επίσης χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο που κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα, μας δίνει θέσεις εργασίας, δίνει εισόδημα και ευκαιρίες. Άρα αυτές είναι αλλαγές διαρθρωτικές που τις θέλουν οι πάντες και πάνω σε αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα, δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα τα οποία δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της χώρας.

Αυτός είναι ένας διάλογος πολιτικός και τεχνοκρατικός που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας, γιατί έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα. Δημοσιονομικά επιτεύγματα οφθαλμοφανή αλλά και διαρθρωτικά επιτεύγματα τεράστια, τα τελευταία πέντε χρόνια, που έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας.

Δημοσιογράφος: κύριε Βενιζέλο, χθες το βράδυ μιλήσατε για τον εκλογικό νόμο.

Ευ. Βενιζέλος: Μας σας είπα και το επαναλαμβάνω ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας.

Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2014