Αθήνα, 29 Ιουλίου 2014 

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τρόικα,  μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Νίκο Αναστασιάδη

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε σε ένα άλλο θέμα. Η τρόικα φεύγει από την Αθήνα, πηγαίνει στο Παρίσι αλλά δεν φεύγει από την καθημερινότητά μας. Μήπως αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους; Γιατί και η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα μνημόνια τα νέα, ή οι σκληρές αποφάσεις για την Ελλάδα, μπορούν να ληφθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Ευ. Βενιζέλος: Θα θυμάστε ότι κατ’ επανάληψη σε ομιλίες και δηλώσεις μου έχω θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμιξής της στην καθημερινή λειτουργία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών. Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες στο Παρίσι ή αλλού.

Αυτό δεν είναι  μια απλή συμβολική κίνηση -ότι αλλάζουμε σελίδα- είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες όπως είναι η υποχρέωσή μας γιατί εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει. Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βρει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε χώρα-μέλος.

Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει να είναι τώρα ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων.

 

.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2014