Αθήνα, 29 Ιουλίου 2014 

Δηλώσεις, Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Νίκο Αναστασιάδη

Η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, που ξεκίνησε χτες με τη συνάντηση που κάναμε στο Μέγαρο Μαξίμου, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά σήμερα με τη δεύτερη συνάντηση που είχαμε εδώ, υπό τη δική μου ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το Κυπριακό, ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του κρίσιμου παράγοντα που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στραμμένες πάντοτε προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζει η Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καθαρές. Έχουν ως βάση το κοινό ανακοινωθέν, έχουν ως βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ως βάση το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, επίσης, να αναδεικνύουμε τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την ατμόσφαιρα στο νησί και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της ιστορίας και της γεωγραφίας, είμαστε δυο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, έχουμε κι ένα κράτος-μέλος εν λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια, ως πολιτική οντότητα και ως θεσμικό οργανισμό.

Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, γιατί έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχουμε τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φυσικά αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ως τότε, ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά τη μεγάλη σημασία που έχουν οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία. Γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία, στην προσέγγιση του όλου θέματος.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το διορισμό ίσως κάποιου αντιπρόσωπου από την Κομισιόν απ' ευθείας;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το συζητήσουμε και με τον κ. Γιούνκερ, αλλά πέρα από αυτό είναι προφανές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται η ίδια ανεξαρτήτως του δικού μας εθνικού ενδιαφέροντος να είναι ακώλυτη η θεσμική λειτουργία των βασικών της οργάνων όπως είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο, άρα δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση που δημιουργεί περιπλοκές και θέτει ζήτημα αποκλίσεων. Και επίσης υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, το οποίο δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τη βούληση της Κύπρου ή της Ελλάδας μόνο.

Εξαρτάται και από τα γενικά ευρωπαϊκά κριτήρια τα οποία ισχύουν για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και κυρίως για μια χώρα με το μέγεθος, τη θέση και τα προβλήματα που έχει η Τουρκία.

Δημοσιογράφος: Η επιδείνωση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας τελευταία, ανησυχεί την ελληνική πλευρά για τη δυνατότητα άσκησης πίεσης από την Ουάσιγκτον προς την Τουρκία;

Ευ. Βενιζέλος: Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πάντοτε εξαιρετικά σημαντικός. Και βλέπουμε σε μια περιοχή βεβαρημένη με πολλά μεγάλα προβλήματα, σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διαρκώς νέα προβλήματα -γιατί έχουμε πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, έχουμε πρόβλημα στη Συρία έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Λίβανο, στη Λιβύη- ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών από την άποψη αυτή δεν υποβαθμίζεται. Θα έλεγα ότι παντού ο αμερικανικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Το θέμα είναι να διαφυλάξουμε και τον αυτοτελή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα απαντώντας στην ερώτησή σας ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε σε ένα άλλο θέμα. Η τρόικα φεύγει από την Αθήνα, πηγαίνει στο Παρίσι αλλά δεν φεύγει από την καθημερινότητά μας. Μήπως αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους; Γιατί και η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα μνημόνια τα νέα, ή οι σκληρές αποφάσεις για την Ελλάδα, μπορούν να ληφθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Ευ. Βενιζέλος: Θα θυμάστε ότι κατ’ επανάληψη σε ομιλίες και δηλώσεις μου έχω θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμιξής της στην καθημερινή λειτουργία υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών. Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες στο Παρίσι ή αλλού.

Αυτό δεν είναι  μια απλή συμβολική κίνηση -ότι αλλάζουμε σελίδα- είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες όπως είναι η υποχρέωσή μας γιατί εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει. Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βρει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε χώρα-μέλος.

Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει να είναι τώρα ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2014