Αθήνα, 19 Ιουνίου 2014

Κοινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας  της Κίνας Wang Yi, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών:

Ευ. Βενιζέλος: Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας και η δική σας είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και, επίσης, μια πολύ σημαντική ευκαιρία να προβάλλουμε τη στρατηγική εταιρική μας σχέση.

Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν τεράστια προοπτική. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στο πολιτικό επίπεδο έχουμε τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας, διότι εκτιμούμε βαθύτατα το ρόλο της Κίνας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θεωρούμε ότι ο ρόλος της Κίνας στη διευθέτηση όλων των ανοιχτών διεθνών κρίσεων είναι καθοριστικός και σας ευχαριστούμε για τις τοποθετήσεις σας στο Κυπριακό και στα άλλα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως  τις κινεζικές ευαισθησίες στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Σε λίγες ημέρες τελειώνει το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα τις αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας. Σας καλωσορίζω και πάλι στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Wang Yi: Είναι ιδιαίτερη χαρά που έχω την ευκαιρία να σας συναντήσω κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας. Θέλω να τονίσω ότι είσαστε ομόλογός μου και ως Υπουργοί Εξωτερικών έχουμε επωμισθεί πολύ σημαντικά καθήκοντα, προκειμένου να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκτιμούμε πάρα πολύ τις προσπάθειες που καταβάλλετε γι' αυτό. Θέλω να αναφέρω ότι είσαστε πολύ σημαντικός πολιτικός της Ελλάδας. Είσαστε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχετε κάνει πολλά για τις διμερείς μας σχέσεις μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό εκτιμούμε πάρα πολύ την πολύ σημαντική σας συνεισφορά και τις προσπάθειες σας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων, δηλαδή των συνολικών στρατηγικών εταιρικών σχέσεων Κίνας και Ελλάδας.

Θέλω να τονίσω ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι προς όφελος των δύο λαών μας. Και η διμερής συνεργασία μας, της Κίνας και της Ελλάδας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος των σχέσεων μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς θεωρούμε πάντοτε την Ελλάδα ως τον πιο αξιόπιστο φίλο και εταίρο μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μεταξύ μας δηλαδή μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας, οι σχέσεις μας είναι δοκιμασμένες στον χρόνο. Η επίσκεψη στην Ελλάδα του νέου μας Πρωθυπουργού Li Keqiang θα έχει έναν καθοδηγητικό ρόλο για τις μελλοντικές μας συνεργασίες.

Η Κίνα και η Ελλάδα συμφωνούμε απολύτως, όπως τόνισε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, στο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να γίνει η γέφυρα των δύο μεγάλων πολιτισμών, προκειμένου οι χώρες μας να έχουν περισσότερες ανταλλαγές μεταξύ τους.

θέλω να τονίσω ότι επετεύχθησαν πολύ σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο χώρες έχουμε πολύ μεγάλο περιθώριο συνεργασίας. Γι' αυτό ακριβώς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντατικοποιήσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και να διευρύνουμε τις σχέσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις, σε όλους τους τομείς.
Τέλος, θα ήθελα να σας προσκαλέσω να επισκεφθείτε την Κίνα σε μία  κατάλληλη για εσάς χρονική στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος:  Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, την οποία αποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά, και είμαι στη διάθεση σας γιατί, πράγματι, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί. Και  εμείς, τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, πρέπει να δώσουμε συνέχεια στα όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους δύο Πρωθυπουργούς και στις δύο Κυβερνήσεις.

Σας ευχαριστώ θερμότατα για την επίσκεψή σας εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Tags: Δημόσιες ΕπενδύσειςΕξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεών



https://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375