Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014

Παρατίθεται κείμενο δηλώσεων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και της Α.Π.Θ. του Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου πριν από τη σημερινή συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών:

Ευ. Βενιζέλος: Παναγιώτατε, σας υποδέχομαι με πολλή μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι η δεύτερη φορά που μας τιμάτε με την παρουσία σας μέσα σε λίγους μήνες. Αυτές τις μέρες παρακολουθήσαμε το εντυπωσιακό οδοιπορικό σας στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη, τις συναντήσεις με τον Πάπα, το οικουμενικό μήνυμα ειρήνης που έχετε στείλει και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ορθοδοξία και για το Γένος και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την ιστορική προσφορά σας. Και με την ευκαιρία των πολύ πρόσφατων ονομαστηρίων σας, σας εύχομαι για μία ακόμη φορά εις πολλά έτη.

Οικ. Πατριάρχης: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εξοχώτατε, κι εγώ εκφράζω την μεγάλην χαράν μου και τη συγκίνησίν μου, διότι μέσα σε πέντε μήνες αξιώνομαι να ευρίσκομαι, εκ νέου, εις το Κλεινόν Άστυ και να επικοινωνώ, μεταξύ άλλων, και με την Εξοχώτητά σας, έναν παλαιόν και πολύτιμον φίλον.

Στο πρόσωπό σας χαιρετίζω την έντιμον Ελληνικήν Κυβέρνησιν, και μετά τον πρόσφατον ανασχηματισμόν εύχομαι επιτυχίαν, εις το έργον όλων σας, υπό την ηγεσίαν του κυρίου Πρωθυπουργού και την πολύτιμον σύμπραξίν σας και φέρνω από την Μητέρα Εκκλησίαν, εις τον Ελληνικόν λαόν την ευλογίαν, τη στοργήν, την αγάπην, και το ενδιαφέρον της.

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και για τα καλά σας λόγια. Πράγματι, οι επισκέψεις αυτές και στους Αγίους Τόπους με τον Πάπα, και εν την οικία, κατόπιν αδελφικής προσκλήσεώς του, εις το Βατικανόν, διά μίαν ιστορικήν προσπάθειαν ειρήνης, εις τη Μέσην Ανατολήν ήσαν γεγονότα σπουδαία στη ζωήν της Εκκλησίας και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ιδιαιτέρως, και το θεωρώ ως ιδιαίτερη ευλογία του Θεού ότι με αξίωσε να συμμετάσχω σ' αυτά τα γεγονότα -αν επιτρέπεται η λέξις- να πρωταγωνιστήσω από Ορθοδόξου πλευράς.
Εύχομαι αυτές οι προσπάθειες όλων μας, θρησκευτικών και πολιτικών παραγόντων, να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη σ' όλον τον κόσμον, αλλά, ιδιαιτέρως, εις την σπαρασσομένη Μέση Ανατολή.

Και πάλι ευχαριστώ την Εξοχώτητά σας για τη θερμή υποδοχή, άμα τη αφίξει μου εις τας Αθήνας, και ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημερώσεως για το πολύτιμο ενδιαφέρον που δείχνουν, πάντοτε, για τα εκκλησιαστικά θέματα, και ιδιαιτέρως για τη ζωή της Μητρός Εκκλησίας.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.