Αθήνα, 12 Ιουνίου 2014

Κοινές Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και  ΥΠΕΞ Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah (ΥΠΕΞ,12.06.2014)


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, Σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah, εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης για ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κουβέιτ. Οι δύο Αντιπρόεδροι πραγματοποίησαν εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες και υπέγραψαν δυο Συμφωνίες για την Προώθηση και Αμοιβαία Προστασία των  Επενδύσεων και για την ενίσχυση της Τουριστικής Συνεργασίας. Αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ και διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων στα κρίσιμα ζητήματα της Μέσης Ανατολής (Συρία, ειρηνευτική διαδικασία, Ιράκ).  Ο κ. Βενιζέλος, που εγκαινίασε, σήμερα, από κοινού με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, τα νέα γραφεία της Πρεσβείας του Κουβέιτ στην Αθήνα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της επετείου των πενήντα ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Κουβέιτ και καλωσόρισε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον του Κουβέιτ.

Ακολουθεί κείμενο κοινών δηλώσεων και απαντήσεων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:


Ευ. Βενιζέλος: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά τον Α’ Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Σεΐχη Sabah Khaled, με τον οποίο είχα ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες τόσο για διμερή όσο και για περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ευχαριστώ τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ για τη συμμετοχή του στην Υπουργική Διάσκεψη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που είχαμε, χθες, στην Αθήνα και χαίρομαι γιατί συνυπήρξαμε την Κυριακή στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγμένου Αιγυπτίου Προέδρου στο Κάιρο.

Η επίσκεψη του Σεΐχη Al-Hamad Al-Sabah αποτελεί μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για να γιορτάσουμε από κοινού εδώ στην Αθήνα το πολύ σημαντικό ορόσημο των 50 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και του κράτους του Κουβέιτ.

Κατά τη συνάντησή μας, πέρα από τα μεγάλα πολιτικά θέματα που συζητήσαμε σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, εξετάσαμε, βεβαίως, τρόπους για την περαιτέρω πρακτική και άμεση βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τώρα που η Ελλάδα ολοκληρώνει την επίπονη προσπάθειά της για έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση, τώρα που το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται οι ευκαιρίες για επέκταση της οικονομικής συνεργασίας μας πολλαπλασιάζονται και η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και από το Κουβέιτ.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζήτησαν και τη συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα καθαρά, αλλά και τα θέματα που συνδέονται με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και με ορισμένες μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν εδώ στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα αυτό.

Σήμερα στο δικό μας επίπεδο, των Υπουργών των Εξωτερικών, δηλώνουμε την κοινή βούληση και επιθυμία μας να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία.

Οι δε δύο συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, η Συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων και η Συμφωνία για την τουριστική συνεργασία συμπληρώνουν τη νομική βάση και έτσι έχουμε τη δυνατότητα σε ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση που πολιτικά θέλουμε.

Την περίοδο αυτή η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κουβέιτ προεδρεύει στο Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Έχουμε, συνεπώς, και πρόσθετες ιδιότητες τις οποίες θέλουμε να αξιοποιήσουμε οι δύο χώρες.

Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κουβέιτ και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αντιλαμβανόμαστε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τις σχέσεις Κουβέιτ-Ευρωπαϊκής Ένωσης η απαλλαγή των πολιτών του Κουβέιτ από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια εντός της ζώνης Σένγκεν. Αυτό ήδη εφαρμόζεται για τους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

Η προσέγγισή μας σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά περιφερειακά και διεθνή θέματα είναι κοινή. Αυτό αφορά όλες τις ανοιχτές κρίσεις, την κατάσταση στη Συρία, την κατάσταση στη Λιβύη, τα νέα προβλήματα που υπάρχουν, δυστυχώς, στο Ιράκ, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, επίσης, γιατί σήμερα με το Σεΐχη Al-Hamad Al-Sabah θα εγκαινιάσουμε τα νέα γραφεία της Πρεσβείας του Κουβέιτ, εδώ στην Αθήνα, και είμαι βέβαιος πως αυτός ο ωραίος συμβολισμός, η έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου, όσο και η σημερινή επίσημη επίσκεψη θα σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός νέου πολύ πιο δυναμικού κεφαλαίου στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Καλώς ήρθατε, Εξοχότατε.

Al- Hamad Al- Sabah: Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω για την πολύ καλή φιλοξενία και το πολύ καλό περιβάλλον που βρήκαμε εδώ στην Ελλάδα.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Εξοχότατο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών, για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε και για τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς.

Θέλω να αναφέρω εδώ ότι συναντήθηκα με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, όπου του εξέφρασα τις ευχαριστίες μου και του μετέφερα τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του Εξοχότατου Αρχηγού του κράτους του Κουβέιτ, Σεΐχη Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Επίσης, συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης, τον κ. Αντώνη Σαμαρά και συζητήσαμε διάφορα θέματα και τρόπους να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση που αφορούσε όλες τις οικονομικές πολιτικές, εμπορικές, μορφωτικές υποθέσεις, πράγμα που θα βοηθήσει για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και, επίσης, συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις απόψεις των φίλων μας εδώ στην Ελλάδα για διάφορα ζητήματα περιφερειακής και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψή μου αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων και την πολύ πετυχημένη πορεία των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Όλα αυτά τα έτη, έγιναν πάρα πολλές επισκέψεις, συζητήσεις, επαφές σε επίπεδο κράτους, σε επίπεδο οργανισμών και σε πάρα πολλούς τομείς.

Οι σημερινές δύο διμερείς Συμφωνίες που υπογράψαμε προστίθενται σε πολλές άλλες Συμφωνίες που έχουν  υπογραφεί στο παρελθόν, πράγμα που εκφράζει τη θέληση των Κυβερνήσεων και  κρατών μας για την ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων μας σε όλους τους τομείς, σε πνεύμα αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να αναφερθώ στα εγκαίνια που θα γίνουν σε λίγη ώρα στα νέα γραφεία της Πρεσβείας μας εδώ στην Αθήνα και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε σε αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση αφορά και τους δύο Αντιπροέδρους. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο για το ενδιαφέρον του Κουβέιτ και τις επενδύσεις, για την ενέργεια, για τον τουρισμό, ή αν, για παράδειγμα, υπάρχει ενδιαφέρον του Κουβέιτ να συμμετάσχει στη πώληση του 35% των ΕΛ.ΠΕ. ή στο διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό.

Al- Hamad Al- Sabah: Είχαμε πολλές συζητήσεις και επαφές επάνω σε αυτά τα θέματα. Πριν από λίγο καιρό δεχτήκαμε μία μεγάλη οικονομική αντιπροσωπεία από το Υπουργείο των Εξωτερικών. Συζητήσαμε εκεί σημαντικά θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον και η επίσκεψή μας αυτή είναι η ολοκλήρωση της προηγούμενης επίσκεψης για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που υπάρχουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Υπάρχει θέληση από τις δύο πλευρές για να γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Όπως είπε ο κ. Αντιπρόεδρος, εμείς τώρα διαμορφώνουμε το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία. Ανακοινώσεις για συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα και για συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις γίνονται και πρέπει να γίνονται, όταν αυτές ολοκληρώνονται. Γιατί διαφορετικά δημιουργούμε εντυπώσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την αγορά, αλλά σημασία έχει να υπάρχει ένα πραγματικό τελικό, χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ: ποιά είναι η γνώμη του για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ και ποιός θα είναι ο μελλοντικός ρόλος του Κουβέιτ σε αυτές τις εξελίξεις;

Al- Hamad Al- Sabah: Οι εξελίξεις στο Ιράκ μας ανησυχούν, όχι μόνο για το Κουβέιτ, αλλά για όλες τις χώρες της περιοχής. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αυτό που, δυστυχώς, είχαμε προβλέψει. Είχαμε προειδοποιήσει ότι οι εξελίξεις στη Συρία μάλλον θα έχουν αυτές τις  συνέπειες και θα επεκταθούν σε άλλες χώρες. Η ανακοίνωση που βγήκε, χθες, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου, εκφράζει την ανησυχία των δύο πλευρών, των Αράβων και των Ευρωπαίων, για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο Ιράκ.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και εγώ με την ευκαιρία αυτή. Συμφωνώ απολύτως με τον κύριο Αντιπρόεδρο. Το χθεσινό ψήφισμα της Υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου για το Ιράκ μας εκφράζει. Προσθέσαμε την απόλυτη καταδίκη της κατάληψης των γραφείων του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Μοσούλη και για το γεγονός ότι έχουν απαχθεί πολλοί Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι βρισκόντουσαν στο προξενικό γραφείο ή στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιογράφος: Ποιά είναι η εκτίμηση του κυρίου Υπουργού για την επίσκεψη αυτή, κυρίως για το ότι συμπίπτει να είναι η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού στην Ελλάδα;

Al- Hamad Al- Sabah: Η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την επέτειο των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων. Επίσης θέλουμε να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε όλες τις Συμφωνίες που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας και, επίσης, να ερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Συζητήσαμε πώς να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε αυτές τις σχέσεις. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό. Θα ερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τους αξιωματούχους εδώ στην Ελλάδα. Θα υπάρχουν συνεχείς επαφές για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε αυτές τις σχέσεις. Θα έλεγα ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το περιβάλλον, για την υγεία, για την ενέργεια, για πολλούς τομείς που μπορούμε να ερευνήσουμε και να συνεργαστούμε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, πως χαρακτηρίζετε τη σχέση του Κουβέιτ με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά από αυτή την επίσκεψη που είναι η πρώτη επίσκεψη για τον κύριο Υπουργό εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Οι σχέσεις Ελλάδος-Κουβέιτ είναι πολιτικά και διπλωματικά άριστες. Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να δώσουμε ένα πολύ πιο δυναμικό και πρακτικό περιεχόμενο σε αυτό το άριστο πλαίσιο που έχουμε. Αυτό αφορά τις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Αφορά και κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με το Ιράκ, για τις τελευταίες εξελίξεις. Εάν θεωρείτε δικαιολογημένη την ανησυχία που εκφράζεται από τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή η εξέλιξη στο Ιράκ ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, μια ακόμη ερώτηση με βάση αυτό που είπατε κύριε Αντιπρόεδρε, για εμβληματικές επενδύσεις στην Ελλάδα μιλήσατε. Αν μπορείτε να μας δώσετε ένα περίγραμμα για το τι συζητείται σε τεχνικό επίπεδο όπως είπατε. Ευχαριστώ.

Al- Hamad Al- Sabah: Οποιαδήποτε απειλή ή υπονόμευση των χωρών της περιοχής και ο εξτρεμισμός, όλα αυτά θέτουν την ασφάλεια της περιοχής σε κίνδυνο. Η τρομοκρατία, η χρηματοδότηση των τρομοκρατών, όλα είναι επικίνδυνα. Εάν δεν υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των απειλών, θα υπάρχουν συνέπειες. Άρα πρέπει όλοι να συνεργαστούν για να υπάρξει μια ενιαία στάση και πολιτική.

Ευ. Βενιζέλος: Για το περίγραμμα των επενδύσεων απάντησε προηγουμένως ο κύριος Αντιπρόεδρος που έδωσε πολλά παραδείγματα. Ως προς την επιρροή που μπορεί να ασκήσει η νέα κρίση στο Ιράκ στην τιμή του πετρελαίου, είμαι βέβαιος ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα κάνουν ότι πρέπει ώστε να προστατευθεί η ισορροπία της διεθνούς οικονομίας.


Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ε. Βενιζέλου κατά τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Πρεσβείας του Κουβέιτ στην Αθήνα (Αθήνα, 12 Ιουνίου 2014)

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Εξοχότατοι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ.

Εξοχότατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευγενική σας πρόσκληση και για αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να εγκαινιάσουμε μαζί το νέο κτήριο της Πρεσβείας του Κουβέιτ εδώ στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια εμβληματική και συμβολική πράξη γιατί η επίσημη επίσκεψή σας εδώ στην Αθήνα, οι εξαιρετικές συνομιλίες μας, η κοινή μας ξεκάθαρη βούληση να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας – όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο – αποτελεί θετικό οιωνό που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις μας.

Τα εγκαίνια αυτού του πολύ φιλόδοξου σύγχρονου κτηρίου της Πρεσβείας σας εδώ στην Αθήνα είναι μια εξαιρετική αφετηρία αυτής της νέας περιόδου για τις σχέσεις μας. Αποδέχομαι με μεγάλη χαρά την ευγενική σας πρόσκληση να επισκεφθώ το Κράτος του Κουβέιτ το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να στηρίξουμε όχι μόνο πολιτικές αλλά και επενδυτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα.

Η επίσκεψή σας σήμερα στην Αθήνα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την αναθέρμανση των διπλωματικών μας σχέσεων. Αυτή η μακρά ιστορία 50 ετών εξαιρετικών, φιλικών και διπλωματικών σχέσεων αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα όχι μόνο για τις δύο χώρες μας αλλά και για την περιφερειακή συνεργασία.

Η παρουσία πολλών εκπροσώπων του Διπλωματικού Σώματος εδώ στην Αθήνα αποτελεί μια πρόσθετη ένδειξη της σημασίας της επίσκεψής σας αλλά και των εγκαινίων αυτού του νέου κτηρίου της Πρεσβείας σας εδώ στην Αθήνα.

Αυτό σημαίνει πάρα πολλά, καθώς έχουμε αυτό το πολύ σταθερό ιστορικό και πολιτικό κοινό παρελθόν αλλά και γιατί έχουμε την ίδια βούληση να προωθήσουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να καταβάλλουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να οργανώσουμε και να εδραιώσουμε την περιοχή σας ως ένα χώρο συνεργασίας, ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ Εξοχότατε.

 

 

Tags: Δημόσιες ΕπενδύσειςΕξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014