Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στον τηλεοπτικό σταθμό BlueSky

Η Κυριακή είναι κρίσιμη, γιατί η Ελλάδα πρέπει να μετάσχει όσο πιο δυναμικά γίνεται στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Πρέπει να διαμορφώσουμε μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που να πείθει τους νέους ανθρώπους. Πρέπει να βγει από την εικόνα η Ευρώπη της λιτότητας και της ανεργίας και γι’ αυτό έχει  πολύ μεγάλη σημασία η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τώρα μετέχουμε όλοι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά οι συσχετισμοί είναι συντηρητικοί και αυτοί οι συσχετισμοί πρέπει να αλλάξουν, τουλάχιστον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φυσικά έχουμε πάντα τους συσχετισμούς μεταξύ των κρατών και των κυβερνήσεων, οι οποίοι είναι δεδομένοι. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η ενίσχυση των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, η ενίσχυση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο αγώνας που δίνουμε ως ΠΑΣΟΚ και ως Ελιά μέσα στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους δήμους και τις περιφέρειες έχει σημασία να εκλεγούν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τη σημασία της τοπικής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. Άνθρωποι αποτελεσματικοί, ενωτικοί, δοκιμασμένοι. Και χαιρόμαστε γιατί ως παράταξη έχουμε τόσο σημαντικά στελέχη και έχουμε τόσο βαθιές ρίζες και τόσο μεγάλη παρουσία στους δήμους και τις περιφέρειες.

Δημοσιογράφος: Εδώ έρχεται και το δίλημμα σταθερότητα ή περιπέτεια, που έχει αναφέρει και  ο Πρωθυπουργός;

Ευ. Βενιζέλος: Το δίλημμα το είχα θέσει εδώ και πολλές εβδομάδες. Στην πραγματικότητα τι λέμε; Λέμε ότι πρέπει ο πολίτης να ξέρει ότι η ψήφος του θα ερμηνευθεί και δεν πρέπει να δώσει μια ψήφο που θα επιτρέψει σε κάποιους να πούνε ότι δεν έχουμε πολιτική σταθερότητα, ότι αντί να κάνουμε τα τελευταία βήματα για να βγούμε από την οικονομική κρίση, αποκτούμε και μια πολιτική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας το είπε με ωμό τρόπο. Το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής είπε ότι το κλίμα των exit polls που διαψεύστηκαν, είπε θέλω εκλογές – δημοψήφισμα. Ναι ή όχι στην κυβέρνηση. Άρα πρέπει να δοθεί μια απάντηση που ανακόπτει αυτή την επικίνδυνη αντίληψη. Αντί να ενώνουμε τον τόπο και αντί να κάνουμε όλοι μια πανεθνική προσπάθεια να βγούμε από την κρίση, πάμε να δημιουργήσουμε ένα πρόσθετο πρόβλημα πάνω στο κεφάλι μας.

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου πείτε ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελιάς στη μετά μνημονίου εποχή.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ, η Κ.Ο. είναι ο παράγοντας της σταθερότητας, της προοδευτικής σταθερότητας, χωρίς τις δικές μας δυνάμεις και τη δική μας παρουσία δεν υπάρχει ισορροπία στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει σαφής εθνική στρατηγική, αλλά ήδη έχουμε παρουσιάσει την πρότασή μας την ολοκληρωμένη για το μοντέλο ανάπτυξης, για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, το μεγάλο ζήτημα είναι να ενώσουμε το έθνος, να ενώσουμε την κοινωνία που είναι διχασμένη σε λάθος βάση λόγω της κρίσης και όλης αυτής της σύγκρουσης μνημόνιο, αντιμνημόνιο, που τώρα ξεπερνιέται.

Και βέβαια ενώνοντας το έθνος, έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενώσουμε και τη δημοκρατική παράταξη, την ευρύτατη δημοκρατική παράταξη, την κεντροαριστερά. Και εκεί φυσικά ο ρόλος της Ελιάς και του ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστικός. Και πρέπει η ψήφος των πολιτών την Κυριακή να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Δημοσιογράφος: Στήριξη από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου, τον πρώην Πρωθυπουργό, υπάρχει; Σήμερα κάνατε λόγο για email.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι δυνατόν να μην υπάρχει; Ο κ. Παπανδρέου είναι βουλευτής μας, είναι ένας από τους βουλευτές μας, που μετέχει στην πλειοψηφία την κυβερνητική, άρα βεβαίως και στηρίζει και δέχτηκα ένα πολύ ενθαρρυντικό email το οποίο λέει ακριβώς το αυτονόητο, ότι θα κάνω ό,τι πρέπει για να στηρίξω την δημοκρατική παράταξη η οποία τον τίμησε και τον ανέδειξε πρωθυπουργό.

Δημοσιογράφος: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ….

Ευ. Βενιζέλος: Οι δημοσκοπήσεις έχουν σταματήσει την εβδομάδα αυτή. Ευτυχώς βλέπετε ηρέμησε η συζήτηση η δημόσια και ο πολίτης διότι η αποτυχία των exit polls τους έχει κάνει όλους πάρα πολύ προσεκτικούς και αυτό είναι διδακτικό. Ας δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και κάποιες ματιές που φαίνεται ότι …..

Ευ. Βενιζέλος: Το έχει κάνει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας αυτό το περίεργο φλερτ με τη Χρυσή Αυγή και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Το φλερτ αυτό είναι δημοκρατικά απαράδεκτο. Εμείς θέλουμε να μειώνεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πείθονται και να αλλάζουν άποψη, να ανανήπτουν δημοκρατικά οι πολίτες, αλλά όχι φλερτ με την ηγεσία η οποία όπως την κατηγορεί η ελληνική δικαιοσύνη, εφάπτεται με μια εγκληματική οργάνωση.

Δημοσιογράφος: Η Δευτέρα τι πιστεύετε ότι θα φέρει για τον τόπο;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι θα είναι μια καλή μέρα η Δευτέρα.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά.

 

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2014