Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2014
Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη διμερή συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Ditmir Bushati, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Βρυξέλλες, 12.05.2014)
Ευ. Βενιζέλος: Συναντηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου της ΕΕ με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε σήμερα, εδώ στις Βρυξέλλες, τη συζήτησή μας ενόψει και του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, στο οποίο θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την ΕΕ ως τρέχουσα Προεδρία.
Όμως, συζητήσαμε και για πολύ κρίσιμα διμερή θέματα και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε από κοινού πως επήλθε συμφωνία σε ένα χρονίζον, πολύ σημαντικό θέμα που είναι η χρήση των τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια και πιστοποιητικά. Συμφωνήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας να χρησιμοποιούνται τοπωνύμια αποδεκτά και από τις δύο πλευρές, όπως προβλέπει και η διεθνής πρακτική. Έτσι επιλύεται ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί απλούς ανθρώπους, οι οποίοι δε θέλουμε να ταλαιπωρούνται.
Κάνουμε ένα βήμα στον τομέα των σχέσεων καλής γειτονίας, ένα βήμα το οποίο συνδέεται φυσικά και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, στην οποία επενδύουμε πολλές ελπίδες. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, η Αλβανία να αποκτήσει και επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω το συνάδελφό μου, τον κ. Bushati για τη δουλειά που κάναμε, την οποία τώρα θα συνεχίσουμε σε άλλα, σημαντικά επίσης θέματα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα.
D. BUSHATI: Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Βενιζέλο, συνεχίσαμε το διάλογο που ήδη είχαμε ξεκινήσει, ένα διάλογο που κορυφώθηκε στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως για το θέμα των τοπωνυμιών. Πρόκειται για μία κατάσταση, την οποία, οι δύο κυβερνήσεις, της Αλβανίας και της Ελλάδος, από την αρχή αντιμετώπισαν ως τεχνικής φύσεως θέμα. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο δεν επηρεάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο πλευρών, ένα θέμα το οποίο είχε μετατραπεί σε εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Με τον Υπουργό, κ. Βενιζέλο, συμφωνήσαμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που θα ρυθμίζεται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες και με τον τρόπο αυτό προσδιορίσαμε και μια χρονική προθεσμία, εντός της οποίας θα λάβουμε όλα τα νομικά, θεσμικά και διοικητικά μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της σημερινής δήλωσης και να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στην πράξη. Από την άλλη, να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, χωρίς προβλήματα διοικητικού χαρακτήρα.
Όπως τονίσαμε σε όλες τις συναντήσεις με το συνάδελφο, τον κ. Βενιζέλο - και βρίσκω την ευκαιρία εδώ να τον ευχαριστήσω για τον συνεχή διάλογο που είχαμε όλη αυτή την περίοδο - οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος είναι σχέσεις συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα. Υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και υπομονή να τα δρομολογούμε ένα προς ένα. Είναι θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, είναι θέματα που έχουν σχέση με την ιδιότητά μας ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και πάνω απ’ όλα με το γεγονός ότι είμαστε δύο γειτονικές χώρες, στις οποίες η γεωγραφία επιβάλει να συνεργαστούν η μία με την άλλη, ούτως ώστε οι δύο λαοί μας να απολαύσουν μεγαλύτερη ευημερία στο μέλλον. Ευχαριστώ για μία ακόμα φορά τον συνάδελφο, τον κ. Βενιζέλο, για το διάλογο και τη συνεργασία που είχαμε για αυτό το θέμα.