Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας κ. Kristian Vigenin στη Θεσσαλονίκη

Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά στη Θεσσαλονίκη -θα μου επιτρέψετε να πω, στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη- έναν αγαπητό φίλο, τον Βούλγαρο ομόλογό μου, τον κ.Kristian Vigenin, με τον οποίο συναντιόμαστε πάρα πολύ συχνά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών διαδικασιών, αλλά χαίρομαι γιατί τώρα μετά από τη συνάντησή μας της Αθήνας, τον Οκτώβριο, έχουμε την ευκαιρία μιας ακόμη διμερούς συνάντησης.

Όπως είναι φυσικό, μιλήσαμε για όλα τα μεγάλα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με κορυφαίο την κρίση στην Ουκρανία. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις, έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες και τις ίδιες προτεραιότητες.

Θα έχουμε άλλωστε την ευκαιρία και στην τριμερή συνάντηση σε λίγο με τον Ρουμάνο συνάδελφό μας αλλά και τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πολλοστή φορά δυστυχώς, να μιλήσουμε για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και για την ανάγκη να ξεπεραστεί η κρίση και να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, ει δυνατόν, μέσα από μια επανάληψη της συνάντησης της Γενεύης.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συζητήσαμε είναι βεβαίως η ενεργειακή μας συνεργασία. Θεωρούμε και οι δυο πλευρές πολύ σημαντική εξέλιξη τον TAP, τον Trans Adriatic Pipeline. Είναι τώρα προτεραιότητά μας ο συνδετήριος αγωγός μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας που δίνει νέες διαστάσεις στον ΤΑP. Γιατί έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα άλλο μεγάλο σχέδιο που είναι εύκολο και γρήγορο, το σχέδιο του λεγόμενου Κεντρικού Διαδρόμου του αγωγού που συνδέει το Αιγαίο με τη Βαλτική.

Διαπιστώσαμε και οι δύο υπουργοί ότι η νέα συνοριακή δίοδος Μακάζα-Νυμφαίου λειτουργεί ήδη από το Σεπτέμβριο με πάρα πολύ καλά, εντυπωσιακά θα έλεγα, αποτελέσματα. Και θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη λειτουργία αυτής της διόδου Μακάζα-Νυμφαίου.

Είναι προφανές ότι ενημέρωσα τον αγαπητό μου συνάδελφο για τα, έως τώρα, αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας, τα οποία παρακολουθεί, ούτως ή άλλως, πάρα πολύ στενά στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων.

Τώρα, αυτά που έχουμε συμφωνήσει ως άμεσες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις είναι η συνάντηση που θα έχουμε στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού για τη Συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου τον Ιούνιο, γιατί η Βουλγαρική Προεδρία αυτού του εξαμήνου θα παραδώσει τη σκυτάλη της Προεδρίας στην Ελλάδα η οποία αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΣΕΠ από της 1ης Ιουλίου του 2014.

Και, επίσης, στόχος μας είναι το φθινόπωρο να οργανώσουμε την Διακυβερνητική Συνάντηση Ελλάδος-Βουλγαρίας γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο θεσμό αυτό που ήδη τις δυο φορές που λειτούργησε απέδωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Θέλω να παρακαλέσω το συνάδελφο μου να λάβει το λόγο. Τον υποδέχομαι για μια ακόμη φορά με όλη μου την αγάπη και τη φιλία. 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014