Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

Συζητήσαμε κατά βάση, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Γιατί ήδη έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα, έχουμε αρχίσει την έξοδο από την κρίση. Τώρα ο ελληνικός λαός σε πρακτικό, καθημερινό επίπεδο θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή, σιγά-σιγά. Μετά, αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο έντονη και πολύ πιο γρήγορη.

Στόχος τώρα είναι να επιβεβαιώσουμε και να επισημοποιήσουμε την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο ήδη οι αγορές με πανηγυρικό τρόπο έχουν κρίνει ως βιώσιμο. Γιατί όπως έχει εξηγήσει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος που είναι αυτός που εκπροσωπεί τον φορέα που μας έχει δανείσει, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο κ. Ρέγκλιν, το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει ιδιορρυθμίες που το καθιστούν μοναδικό στην Ευρώπη, ίσως και διεθνώς. Και βιώσιμο, γιατί κατά 80% βρίσκεται στα χέρια θεσμών και όχι επιθετικών επενδυτών ή κερδοσκόπων. Έχει εξαιρετικά καλά επιτόκια, μεγάλη διάρκεια, μεγάλη περίοδο χάριτος, πολύ καλά τακτοποιημένες λήξεις, μικρό κόστος εξυπηρέτησης.

Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, η Ιαπωνία που είναι μια χώρα διεθνώς ανταγωνιστική και ισχυρή έχει 200% του ΑΕΠ χρέος και η Αργεντινή που ταλαιπωρείται έχει 60% του ΑΕΠ χρέος. Το να βλέπουμε μόνο το πόσο είναι το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, όταν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλες παραμέτρους, οι οποίες είναι καθοριστικές για μια χώρα, όπως η Ελλάδα.

Συζητήσαμε φυσικά και για το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, γιατί προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτόν τον εθνικό στόχο, προκειμένου να αποδώσουν πλήρως οι δραματικές προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα και πιο συγκεκριμένα κυβερνητική σταθερότητα.

Γνωρίζετε την άποψή μου. Η κυβερνητική σταθερότητα διασφαλίζεται μέσα από το ρόλο του προοδευτικού πόλου, μέσα από το ρόλο του ΠΑΣΟΚ που τώρα μάχεται και αγωνίζεται μέσα στο σχήμα της Ελιάς, της Δημοκρατικής Παράταξης. Γιατί χωρίς προοδευτικό πόλο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής που εμείς διαμορφώσαμε και κουβαλήσαμε στην πλάτη μας επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θέλω να θυμίσω ότι δεν βρισκόμαστε εδώ μόνοι μας, αυθαίρετα. Βρισκόμαστε σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης, επειδή αυτή την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο του 2012, όταν εν γνώσει των συνεπειών, των καταστάσεων και των διλημμάτων επέλεξε με καθαρή πλειοψηφία την εφαρμογή αυτής της υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής, με ασφάλεια, μέσα στην Ευρώπη, για να βγούμε από την κρίση και όχι για να βγούμε από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιογράφος: Πάντως, αυτή σας η θέση ήταν από πολλούς έως και μία ερμηνεία προαναγγελίας τουλάχιστον, αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα την επομένη των εκλογών αν η Ελιά δεν πιάσει τα ποσοστά που εσείς επιθυμείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα δεν είναι η δική μας αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανήκει στη συνεργασία. Δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνει η κυβέρνηση και θα αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ ή η Ελιά. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση, επαναλαμβάνω. Άρα, το πρόβλημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια, συνολικά.

Και επειδή ακούω και το άλλο το καταπληκτικό επιχείρημα ότι αυτό που λέω συνιστά ένα είδος «πολιτικού εκβιασμού», σας λέω ότι το θεωρώ αστείο αυτό. Αυτό που λέω είναι το αυτονόητο. Περιγράφω την πραγματικότητα με έναν τρόπο δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο. Διότι αν δεν έχεις την εντολή, ή έστω την ανοχή, την κατανόηση, του ελληνικού λαού δεν μπορείς να πορευτείς. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, διότι εδώ χρειαζόμαστε τη συστράτευση της κοινωνίας, τη συστράτευση των εθνικών δυνάμεων και μία στοιχειώδη συναίνεση.

Είναι δυνατόν η περιγραφή της πραγματικότητας με όρους δημοκρατικής εντιμότητας να εκλαμβάνεται ως εκβιασμός; Παραλογιζόμαστε;

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο ποσοστό ορόσημο κάτω από το οποίο θα αποχωρήσετε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν υπάρχουν αριθμοί. Υπάρχουν εντυπώσεις. Δεν πάμε σε βουλευτικές εκλογές. Πάμε σε εκλογές ειδικές –δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές. Επίσης, η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και εγκαταλείφτηκε. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να διαλυθεί γιατί δεν μπόρεσε να φτιάξει το ευρωψηφοδέλτιο με ήρεμο και σοβαρό τρόπο. Άρα, αυτό που έχει σημασία είναι η εντύπωση, η συνολική εικόνα. Δεν πρέπει το βράδυ των εκλογών του β’ γύρου και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης.

Δημοσιογράφος: Αν συμβεί αυτό σκέφτεστε αποχώρηση;

Ευ. Βενιζέλος: Με ρωτάτε αυτά που είπα προηγουμένως.

Δημοσιογράφος: Θα αποσύρετε τους υπουργούς σας;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι αστεία. Τι θα πει «αποσύρω τους υπουργούς μου ή έχω υπουργούς πολιτικά πρόσωπα ή τεχνοκράτες»; Δε μιλάμε γι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός, αυτή τη στιγμή, και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας. Μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε την εθνική στρατηγική. Αλλά χρειαζόμαστε έγκριση, στήριξη, ανοχή και κατανόηση, συστράτευση. Εδώ, στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας έχει στήσει χορό η δημαγωγία, η ανευθυνότητα, τα ψέμα. Αυτό είναι ο εκβιασμός. Ο εκβιασμός της συνείδησης του ελληνικού λαού, ο εκβιασμός της δημαγωγίας, του εύκολου ψέματος και της ψευδαίσθησης. Η αλήθεια δεν είναι ποτέ εκβιαστική. Η αλήθεια σε λυτρώνει γιατί βλέπεις τα πράγματα καθαρά και αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου.

Δημοσιογράφος: Θέλετε να σχολιάσετε την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν το ΠΑΣΟΚ μετά θα λέγεται Ελιά και σε σχέση με τα οικονομικά του, δηλαδή αν ουσιαστικά δεδομένων των ευρωεκλογών θα μηδενιστούν και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπάρχει και έχει μετεξελιχθεί σε Ελιά;.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, έχω πει πάρα πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως μόνους πολιτικούς εταίρους τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Δεν εννοούσα τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που ρωτάει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν ρωτάει, είναι η υιοθέτηση της πιο χυδαίας και αντιδημοκρατικής θέσης της Χρυσής Αυγής. Και πρέπει να ντρέπεται γι αυτή την ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2014

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375