Αθήνα, 10 Απριλίου 2014 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης,

κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Το μεγάλο γεγονός της ημέρας είναι η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτό είναι η επίσημη πανηγυρική, χειροπιαστή και πρακτική επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας. Η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα, στην κανονικότητα. Γινόμαστε ξανά αυτεξούσιοι. Κατακτάμε ξανά τη θεσμική μας ισοτιμία μέσα στην Ευρωζώνη.

Αυτό έγινε χάρη στις προσπάθειες, τους κόπους, τις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Σε αυτούς αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ. Σε αυτούς πιστώνεται όλη η τιμή για αυτό το αποτέλεσμα.

Νομίζω ότι τώρα πια μπορούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Δε γλιτώσαμε απλά τη χρεοκοπία και την καταστροφή. Ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέραμε. Θα το καταφέρουμε αυτό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουμε. Θα αποκαταστήσουμε αδικίες. Θα ξαναβρούμε το επίπεδο ζωής που είχαμε πριν το 2010 σε πολύ γερές, στέρεες βάσεις, χωρίς να κινδυνεύουμε από την επανάληψη αυτής της μεγάλης περιπέτειας, που ταπείνωσε την Ελληνική κοινωνία, που έθιξε την Εθνική μας υπερηφάνεια και έπρεπε να κάνουμε πολλές θυσίες, πολλές προσπάθειες- σιωπηλές τις περισσότερες φορές- για να αντέξουμε στις πιέσεις.

Οι αγορές δίνουν μια αποστομωτική απάντηση και σε όσους διεθνώς αρνούνται ή διστάζουν να αναγνωρίσουν το αυτονόητο και εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι αγορές ξέρουν, γιατί έχουν την «οσμή» του κέρδους.

 Η Ελλάδα ξαναγυρίζει στις αγορές με έναν τρόπο, ο οποίος είναι εφάμιλλος- για να μην πω καλύτερος- από τον τρόπο με τον οποίο γύρισε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Γυρίζουμε, λοιπόν, με ίδιους, ακόμη και καλύτερους όρους σε σχέση με δυο συγκρίσιμες χώρες. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία.

Υπάρχουν, βεβαίως, αυτοί οι οποίοι λυπούνται γιατί συμβαίνει αυτό και είναι κρίμα. Γιατί μέσα στην Ελλάδα έχουμε πολιτικές δυνάμεις, πολιτικούς αρχηγούς, που στενοχωριούνται επειδή η Ελλάδα ξαναγυρίζει στις αγορές και στην κανονικότητα. Και αυτοί αντιφάσκουν με τον εαυτό τους.

Πριν από λίγες μέρες έλεγαν “η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, νέο μνημόνιο, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από το μνημόνιο, γιατί έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες” και τώρα μας λένε “γιατί βγαίνετε στις αγορές; Δεν έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες, γιατί χάρη στο μνημόνιο μπορούμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες”.

 Είναι αστείο αυτό, έτσι; Και δεύτερο, λένε το επίσης καταπληκτικό “γιατί δανείζεστε με επιτόκια υψηλότερα από τα εντυπωσιακά χαμηλά επιτόκια του μνημονίου;”. Φανταστείτε τώρα, οι αντίπαλοι του μνημονίου έρχονται να υπερασπιστούν το μνημόνιο λέγοντας “να μείνουμε στο μνημόνιο, καλυφθείτε από το μνημόνιο, δεν έχουμε ανάγκη από λεφτά, έχουμε τα δανεικά λεφτά των ξένων κι έχουμε και τα καλά τους επιτόκια”.

 Θα πρέπει πραγματικά να ντρέπονται. Αντί να χαίρονται με τη χαρά της Ελληνικής οικονομίας και της Ελληνικής κοινωνίας λυπούνται, γιατί ζουν πολιτικά ως παράσιτα του μνημονίου.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η υπερκάλυψη του ποσού που ζητήσαμε, τι ακριβώς σημαίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Μια ενθαρρυντικά απάντηση των αγορών. Οι αγορές έτρεξαν να στηρίξουν την Ελλάδα. Ψήφισαν Ελλάδα. Υπήρξε οκτώ φορές τουλάχιστον, υπερκάλυψη του ποσού. Και τα επιτόκια- δε θέλω να κάνω κανένα τεχνικό σχόλιο, αυτό θα γίνει αρμοδίως- αλλά μπορώ να σας πω ότι το επιτόκιο θα είναι καλύτερο από το προσδοκώμενο και αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον ίσο, κατά τη γνώμη μου καλύτερο από το Ιρλανδικό και το Πορτογαλικό στην αντίστοιχη περίσταση. Δε θέλω να αναφέρω αριθμούς. Οι αριθμοί μέχρι αργά το απόγευμα θα γίνουν γνωστοί από τον ΟΔΔΗΧ. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι πολιτικά πρόκειται για μια επιτυχία μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δέσμευση για την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος από εδώ και πέρα. Εσείς έχετε ζητήσει τη διεύρυνση των κριτηρίων αυτής της διανομής.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Έχουμε δουλέψει πολύ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το οικονομικό επιτελείο, ώστε η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος να γίνει με τρόπο απλό, αντι-γραφειοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο. Και θα πάει στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη, στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι και το μέρος του πλεονάσματος που δεν θα κατανεμηθεί, πηγαίνει για να στηρίξει είτε την ανάπτυξη, μέσω της καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε την απασχόληση, γιατί χρηματοδοτούμε τη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών. Άρα, και αυτό επιστρέφει στην κοινωνία, στους απλούς ανθρώπους της ανάγκης και της αγωνίας.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τη μείωση του χρέους αυτή η εξέλιξη μας ευνοεί;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως, διότι αποδεικνύεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αν το χρέος δεν ήταν βιώσιμο, οι αγορές δεν θα αγόραζαν ελληνικά ομόλογα. Όλη αυτή η συζήτηση για τη βιωσιμότητα γίνεται γραφική, διότι οι αγορές αγοράζουν ομόλογα από χώρες που είναι βιώσιμες, δηλαδή έχουν βιώσιμο χρέος. Και υπάρχουν αυτοί που λένε ότι “μα, αν το παίρναμε το επιτόκιο του δανείου θα ήταν μικρότερο από το επιτόκιο των ομολόγων”.

 Προφανώς, το επιτόκιο του δανείου είναι επιτόκιο μεταξύ κρατών. Είναι επιτόκιο μεταξύ διεθνών οργανισμών. Είναι ειδικό επιτόκιο. Αντί να μας πουν “συγχαρητήρια” που καταφέραμε να έχουμε μέσο επιτόκιο του δημοσίου χρέους 2,1%, αντί να μας πουν “συγχαρητήρια” που καταφέραμε να έχουμε επιτόκιο του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 1,2%, λένε “α, μη βγείτε στις αγορές, γιατί το επιτόκιο των δανειστών του μνημονίου είναι μικρότερο”. Ευχαριστούμε πολύ. Το επιτόκιο πρέπει να το βλέπουμε διαχρονικά ως μέσο επιτόκιο. Δηλαδή το μέσο επιτόκιο δεν επηρεάζεται με τίποτα, γιατί τα ποσά αυτά είναι πολύ μικρά και μέσα σε μια τριακονταετία -πρέπει να υπολογίζουμε- οποιαδήποτε αύξηση χάνεται.

Αυτό που μένει είναι η ενθάρρυνση της Ελληνικής οικονομίας. Δεν υπολογίζουμε μόνο ταμειακά και μόνο αριθμητικά. Υπολογίζουμε και τη δυναμική της Ανάκαμψης, της Ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Δημοσιογράφος: Η σημερινή εξέλιξη θα βοηθήσει να προχωρήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, ποια διευθέτηση; Αποδεικνύεται ότι το χρέος για τις αγορές είναι απολύτως βιώσιμο. Ο κ. Regling προχθές έδωσε μια συνέντευξη στην οποία εξηγεί τεχνικά γιατί δεν υπάρχει κανένα θέμα βιωσιμότητας. Όλα αυτά που φαντασιώνονται ορισμένοι ότι θα κάνουν όταν έρθει η ώρα τους, τα έχουμε ήδη κάνει κι αυτό αποδεικνύεται τώρα περίτρανα. Και κούρεμα έχει γίνει και αναδιάρθρωση έχει γίνει και τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις είναι τακτοποιημένες με εξαιρετικό τρόπο και περίοδος χάρητος υπάρχει, τα πάντα.

 Η Ελλάδα επανέρχεται στις αγορές, στην ομαλότητα, βγαίνει από το μνημόνιο και την κρίση. Πλησιάζουμε στη στροφή.

Δημοσιογράφος: Σας ανησυχεί η σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Αθήνας;

Ευ. Βενιζέλος: Το σημερινό γεγονός έδειξε ότι κάποιοι ματαιοπονούν, δε διστάζουν αλλά ματαιοπονούν. Ουδείς έδωσε σημασία. Δεν επηρεάστηκε τίποτα. 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2014