Βρυξέλλες, 1 Απριλίου 2014

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την Ουκρανία στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ

Το θέμα που κυριαρχεί στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είναι φυσικά η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η πολιτική μας είναι, και πρέπει να είναι πάντα, μια πολιτική αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων.

Άρα, στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα από την άποψη αυτή. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης των μελών της Συμμαχίας, ένα μήνυμα στήριξης των συνδεδεμένων με τη Συμμαχία κρατών.

Αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα κανάλια, τους διαύλους του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου με τη Ρωσία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή σε συνθήκες ψυχρού πολέμου. Πρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης. Άρα, χρειάζονται κινήσεις που να πείθουν ότι υπάρχει βούληση αποκλιμάκωσης για να φθάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση και κατάσταση για την Ουκρανία, αλλά θα έλεγα και για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η θέση μας, η ελληνική θέση, είναι πάντα μια θέση υπεύθυνη, μια θέση η οποία είναι ώριμη, συγκρατημένη. Μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά, βεβαίως, έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας και να κινούμαστε επί τη βάσει θεμελιωδών δογμάτων, το πρώτο από τα οποία είναι το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα. Γιατί αυτό για μας, για τα εθνικά μας θέματα, είναι το βασικό εργαλείο, το βασικό επιχείρημα».

Tags: Ελληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014