Αθήνα, 4 Απριλίου 2014

 Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Θέλω να στείλω τρία απλά και καθαρά μηνύματα.

Το πρώτο μήνυμα είναι η σταθερότητα της χώρας. Η σταθερότητα της χώρας τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, τώρα που αλλάζουμε σελίδα, τώρα που Έλληνες μπορούν να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος, είναι εθνικό αγαθό. Κανένας δεν μπορεί να την θίξει την σταθερότητα. Κανείς δεν μπορεί να την υπονομεύσει, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά το ρόλο του προοδευτικού πόλου, του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα της δημοκρατικής παράταξης μέσα στην Κυβέρνηση. Ελπίζουμε τώρα να γίνεται αντιληπτό, ακόμη περισσότερο, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτός για την εθνική στρατηγική που ακολουθεί η χώρα, μια στρατηγική στην οποία προσχώρησαν εκ των υστέρων και άλλες δυνάμεις και αυτό είναι καλό.

Αλλά πέρα από την εθνική στρατηγική, υπάρχει το ζήτημα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας. Είμαστε εδώ στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός και -αυτός είναι ο δικός μου ρόλος- εγώ, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αυτοί που εγγυώμεθα πλήρως την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας. Αλλά ο προοδευτικός πόλος πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Και αυτό είναι μια επιλογή που ανήκει στον ελληνικό λαό.

Και το τρίτο μήνυμα είναι αυτό που αφορά τη Χρυσή Αυγή, όχι το κόμμα, την εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει απαγγείλει η Ελληνική Δικαιοσύνη, που κινήθηκε με τα δικά της κριτήρια, ανεξάρτητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Είναι τραγικό για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, κάποιες πολιτικές δυνάμεις να υιοθετούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή, για να αποκομίσουν μικρά κομματικά οφέλη. Αυτό είναι πέραν πάσης λογικής.

Σας θυμίζω, ότι επί ένα και πλέον χρόνο, πριν από τις εκλογές του 2012, μέχρι τη στιγμή που κινήθηκε η δικαιοσύνη, ζητούσα, σχεδόν κάθε μέρα, συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό. Και τώρα που η δικαιοσύνη κινείται και κινείται επί τη βάσει στοιχείων που συγκροτούν μια τεράστια δικογραφία, έρχονται πολιτικά κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς αυτών που κατηγορούνται για την εγκληματική οργάνωση και με τις τωρινές πράξεις τους δείχνουν ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί.

Δημοσιογράφος: Με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, υπάρχουν στελέχη σας που βάζουν ακόμα και θέματα για άλλα πρόσωπα, όπως τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη...

Ευ. Βενιζέλος: Σας έχω απαντήσει για όλα. Εμάς μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία και η πορεία της χώρας. Τα κόμματα που συνεργαζόμαστε έχουμε διαφορές μεταξύ μας. Διαφορές αξιακές, διαφορές ιδεολογικές, διαφορές ιστορικές. Σας θυμίζω, ότι το 2011, τον Νοέμβριο, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί κυβερνητικά, όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα και με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Άρα, όταν κάνεις μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης  και εθνικής ενότητας, δεν κοιτάς τις παραδοσιακές πολιτικές διαφορές. Κοιτάς το εθνικό καθήκον και την επιτακτική ανάγκη να σταθεί η χώρα όρθια.

Δημοσιογράφος: Θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή;

Ευ. Βενιζέλος: Η συζήτηση στη Βουλή προφανώς και θα γίνει. Θα προσδιοριστεί ο χρόνος, αλλά προφανώς και θα απαντηθεί η κοινοβουλευτική πρόκληση, γιατί στις συζητήσεις στη Βουλή, ξέρετε ποια είναι η κατάληξη. Φαίνεται η «γύμνια» των επιχειρημάτων με έναν θεσμικό τρόπο. Και βεβαίως, από εκεί και πέρα, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές.

Η επάνοδος στις αγορές είναι ο συμβολισμός της σταδιακής επανόδου στην ομαλότητα, στην κανονικότητα. Οι αγορές είναι πιο έξυπνες και πιο γρήγορες από ό,τι οι πολιτικές συζητήσεις και οι θεσμικοί διάλογοι. Γιατί υπάρχει πάντα το στοιχείο του κέρδους, υπάρχει το στοιχείο της επιχειρηματικότητας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την απάντηση των διεθνών αγορών στο πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία. Και η απάντηση αυτή θα είναι μια απάντηση θετική, ενθαρρυντική, αισιόδοξη.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΔηλώσεις 2014