Βρυξέλλες, Πέμπτη 3 Μαρτίου 

Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στις Βρυξέλλες (3/4/2012)  

Δημοσιογράφος: Μαθαίνουμε ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχατε μια συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο την κ. Μέρκελ. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τα θέματα που συζητήσατε;

Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι, είχα την ευκαιρία μιας σύντομης αλλά περιεκτικής, μπορώ να πω, συζήτησης με την κα Μέρκελ,  εν όψει της επίσκεψής της στην Αθήνα. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα βασικά θέματα είναι να προβληθεί διεθνώς η πραγματικότητα που είναι πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Μπαίνει στην τελική φάση, στην τελική ευθεία της οριστικής εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Αυτό συνδέεται με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Είχαμε την ευκαιρία με την κα Μέρκελ, πολύ συνοπτικά, να αναφερθούμε και στο πώς προσδιορίζονται τα τεχνικά δεδομένα.

Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πια μια πραγματικότητα που θα γίνει σταδιακά και προστατευμένα, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να ξαναμπεί στην αγορά, να τοποθετηθεί στη θέση που της αρμόζει από τις αγορές, οι οποίες αντιλαμβάνονται πολλές φορές καλύτερα τα πράγματα απ’ ότι διάφοροι τεχνοκράτες ή απ’ ότι και οι πολιτικοί και θεσμικοί μας εταίροι. Είναι πάρα πολύ μεγάλο, αν θέλετε, ατού στα χέρια της Ελλάδας να έχει τη θετική ανταπόκριση της αγοράς. Και βεβαίως, αυτό το οποίο είναι σημαντικό -και πρέπει να το λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας-  είναι πως η κοινωνία η ελληνική περιμένει να δει την αλλαγή. Έχει βάλει το κεφάλι κάτω επί χρόνια, έχει υποστεί θυσίες, έχει επιτυχίες. Και τώρα περιμένει την ανταπόκριση. Την ανταπόδοση. Όχι μόνο με μέτρα κοινωνικής συνοχής και προνοιακής στήριξης, όχι μόνο με την αποκατάσταση των αδικιών μέσω της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά κυρίως μέσω της ανάπτυξης. Με τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Με την επάνοδο της κατανάλωσης σε επίπεδα τα οποία επιτρέπουν να στηρίξουμε την ανάπτυξή μας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως όλα αυτά συνδέονται με την απασχόληση, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Φτιάξαμε τώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Προωθούμε πολλά μέτρα μέσω του ΟΑΕΔ, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Τον πυρήνα της  ανεργίας τον χτυπάς μόνο μέσα από την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μέσα από την διάχυση αυτού του νέου κλίματος στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας.

Αυτός είναι τώρα ο μεγάλος στόχος: Η επάνοδος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Να πάψει να είναι η Ελλάδα φτωχός συγγενής, παρίας, δακτυλοδεικτούμενο διεθνές πρόβλημα. Αυτό είδα ότι έχει φτάσει μήνυμα στις χώρες της Αφρικής. Οι χώρες της Αφρικής ξέρουν τώρα ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά πράγματα και γυρίζει σελίδα. Αντιλαμβάνεστε πόσο ισχυρό είναι αυτό το μήνυμα διεθνώς.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, μήπως μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για τη συνάντηση με την κα Μέρκελ. Κατ’ αρχήν, ξέρετε πότε θα έρθει; Δεύτερον συζητήσατε για το θέμα του χρέους; Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι όλα όσα μπορούσα να πω, αναφερόμενος σε αυτή τη σύντομη συνάντηση, τα είπα.

Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από τον αντικαταστάτη του κ. Μπαλτάκου;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι τοποθετεί έναν τεχνοκράτη. Έναν ανώτατο δικαστή στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και αυτό είναι σημαντικό γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η προστασία των θεσμών, η προστασία της δημοκρατικής ευαισθησίας. Δε χρειάζεται στη θέση αυτή ένα πρόσωπο με ισχυρές πολιτικές απόψεις και ενεργό δράση που φτάνει μέχρι τα όρια των ανεπίτρεπτων πρωτοβουλιών, των απαράδεκτων πρωτοβουλιών. Θέλουμε έναν καλό νομικό, τεχνοκράτη, ένας δικαστής μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό, χωρίς να αναμειγνύεται στα πολιτικά θέματα. Άλλωστε για εμάς το σημαντικό είναι να λειτουργήσει η προγραμματική συμφωνία, να έχει προοδευτικό πρόσημο η κυβερνητική πολιτική. Και η κυβερνητική πολιτική αποκτά προοδευτικό πρόσημο τώρα, που κόσμος νιώθει ότι αλλάζουν τα δεδομένα, ότι βγαίνουμε από αυτή την πολυετή, τεράστια και σκληρή προσπάθεια που κάναμε για τη διάσωση και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Τώρα σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, επειδή ακούω πολλούς να λένε πολλά, υπάρχει μια αλήθεια:

H οποία λέει ότι μόνο του το ΠΑΣΟΚ, θα μου επιτρέψετε να πω μόνος μου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές του 2012 και επί ένα τουλάχιστον χρόνο σε κάθε μου ομιλία, έθετα το ζήτημα αυτό. Πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κόμμα, πως η Χρυσή Αυγή είναι ένα μόρφωμα αντισυνταγματικό και καλούσα τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να δράσουν ενωμένες απέναντι στο ναζισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τη βία. Αυτό δυστυχώς άργησε, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ήμασταν μόνοι. Και φυσικά, από ένα σημείο και μετά, δηλαδή από την άγρια δολοφονία του μακαρίτη, του αδικοχαμένου μουσικού Φύσσα, άρχισε η δικαιοσύνη να παίρνει πρωτοβουλίες.  Πρωτοβουλίες οι οποίες έπρεπε να έχουν αναληφθεί και νωρίτερα. Αλλά αυτές είναι πρωτοβουλίες δικαστικές. Είναι πρωτοβουλίες που κινούνται στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας τη δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών. Ως εκ τούτου, σεβόμαστε απολύτως τη λειτουργία των θεσμών, ιδίως τη λειτουργία των δικαστικών θεσμών.

Στο πολιτικό σκέλος, στη Χρυσή Αυγή, είχαμε πια πολύ καθαρή θέση και στη θέση αυτή ήρθαν όλοι οι άλλοι, όπως, θα μου επιτρέψετε να πω. Και ολόκληρη η εθνική στρατηγική που ακολουθούμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η δική μας εθνική στρατηγική, στην οποία προσχώρησε η Νέα Δημοκρατία αργότερα, κάποια στιγμή και η ΔΗΜΑΡ, αλλά δυστυχώς έφυγε.

Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση που τώρα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, να είναι ενισχυμένος. Μακάρι να μην είχε φύγει η ΔΗΜΑΡ, μακάρι να είχε συνεργαστεί μαζί μας, όπως θέλαμε, ώστε να υπάρχει εξαρχής ένας προοδευτικός πόλος και όχι μια τριγωνική σχέση στην κυβέρνηση. Αλλά έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και μετά τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να σχολιάσετε αν θέλετε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για τον κ. Μπαλτάκο;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δε θέλω. Σας ευχαριστώ πολύ.      

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014