Ρώμη, 28 Φεβρουαρίου 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Federica Mogherini (Ρώμη, 28.02.2014)

Η συνάντησή μου με τη νέα Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών ήταν χρήσιμη, πρακτική, αποδοτική. Συμφωνούμε σε όλα. Η ιταλική Προεδρία του δευτέρου εξαμήνου, στην πραγματικότητα συνεχίζει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας. Το Μεσογειακό Έτος 2014 λειτουργεί. Άλλωστε οι κοινωνίες της Ευρώπης έχουν κοινές αγωνίες. Θέλουν ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας. Θέλουν προστασία του κοινωνικού κράτους, θέλουν αλληλεγγύη. Δεν αντέχουν πολιτικές λιτότητας και ανεργία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, γιατί οι τράπεζες είναι μοχλός για επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Η μετανάστευση, οι μεταναστευτικές ροές, η προστασία των συνόρων μας, είναι, επίσης, κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά και για λόγους ασφάλειας. Και τα δύο είναι πολύ κρίσιμα. Και βέβαια, η θαλάσσια πολιτική είναι για μας, ως χώρες μεσογειακές, μια προτεραιότητα. Αυτό συνδέεται και με τις θαλάσσιες ζώνες, την αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο. Συνδέεται με το περιβάλλον, με την ενέργεια και από την άποψη αυτή συζητήσαμε και το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, γιατί και η νέα Ιταλίδα Υπουργός Εξωτερικών έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και δεν θέλει να θιγεί με κανέναν τρόπο το θαλάσσιο μεσογειακό περιβάλλον.

 

Φυσικά μιλήσαμε για την Ουκρανία. Το μεγάλο θέμα είναι η μεταβατική κυβέρνηση να λειτουργήσει συναινετικά. Να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας και οι περιφερειακές. Να νιώθουν όλες οι μειονότητες και όλες οι εθνοτικές ομάδες ότι έχουν δικαιώματα ευρωπαϊκού επιπέδου. Αυτό αφορά και τον ελληνικό πληθυσμό, την ελληνική κοινότητα, στη Μαριούπολη, την Οδησσό και τις άλλες περιοχές, όπου έχουμε συμπαγείς ελληνικές κοινότητες και, βεβαίως, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να λυθεί το τρέχον, οξύτατο οικονομικό πρόβλημα της Ουκρανίας, όχι με λόγια και δηλώσεις αλλά με οικονομική βοήθεια. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, και άλλων παραγόντων όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά όχι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να αντέξει και τα πολιτικά και οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν. Να τα αντέξει ως κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Μία ερώτηση μόνο. Συμφωνήσατε με την Ιταλίδα ομόλογό σας ότι σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους της Ευρώπης. Χρειάζεται περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή τους;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς και η Ιταλία, η οποία είναι μία μεγάλη βιομηχανική χώρα, μια μεγάλη οικονομία, μετέχει στις οκτώ μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στο G8, έχει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα, χωρίς να έχει πάρει δάνειο, χωρίς να έχει πάρει τη βοήθεια που έχει πάρει η Ελλάδα. Άρα ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως αντιδρούν οι κοινωνίες, όταν αναγκάζεσαι να εφαρμόσεις πολιτικές λιτότητας που παράγουν ύφεση και ανεργία. Από την άποψη αυτή η θέση της Ιταλίας είναι πάντα πάρα πολύ κρίσιμη για τη διαμόρφωση θετικών ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014