Τίρανα, 21 Φεβρουαρίου 2014


Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Ditmir Bushati 


Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο κ. Bushati για τη θερμή υποδοχή, τις ευχές του και την εξαιρετικά παραγωγική διάθεση που καταγράφηκε στις δηλώσεις του. Οι συζητήσεις που είχαμε ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες, οι συζητήσεις που είχαμε κατ’ ιδίαν, αλλά, βεβαίως, και η συζήτηση που είχα, χθες, με τον Πρωθυπουργό κ. Rama που υπήρξε εξαιρετικά φιλική, συγκεκριμένη και πρακτική, καταλήγουν σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Όπως είπε ο συνάδελφος κ. Bushati, είμαι εδώ υπό δύο ιδιότητες. Πρώτον, ως πρόεδρος για το εξάμηνο αυτό του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ και δεύτερον, φυσικά, υπό την εθνική μου ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.

Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό κ. Rama και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Bushati σήμερα για τα ως τώρα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και για τα αποτελέσματα των επαφών μου στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων. Χαίρομαι γιατί το ταξίδι μου αυτό κορυφώνεται με την επίσκεψή μου στην Αλβανία, στα Τίρανα, που είναι η δεύτερη επίσκεψή μου εδώ μέσα σε λίγους μήνες. Εκφράζω για μία φορά ακόμα τη χαρά μου, γιατί υποδέχθηκα πριν από λίγες ημέρες τον κ. Bushati στην Αθήνα, στο πλαίσια της 16ης Διυπουργικής Συνάντησης της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, όπου προεδρεύει η Αλβανία. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε δυο φορές, μέσα σε λίγες ημέρες, και για τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και για τα διμερή μας θέματα.

Μια βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας είναι να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία μέχρι το τέλος του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα είχε ταχθεί υπέρ της απόδοσης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο χώρες είμαστε αποφασισμένες να εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ως στοιχείο σταθερότητας και προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά, επιπλέον, ως ένα ζήτημα συνυφασμένο με την εταιρική σχέση που συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία. Χαίρομαι γιατί θα έχουμε την ευκαιρία στα τέλη του Απριλίου να συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη, σε μια μεγάλη Υπουργική Συνδιάσκεψη, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών της ΕΕ και των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να αναδείξουμε και να αναζωπυρώσουμε την λεγόμενη Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, που ήταν η βασική προτεραιότητα της προηγούμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2003, με στόχο την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε διμερές επίπεδο υπάρχουν πράγματι κάποια ζητήματα, αλλά -όπως είπε και ο κ. Bushati προηγουμένως- έχουμε κάνει μία πολύ ουσιαστική και πρακτική προετοιμασία, η οποία μας επιτρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να δώσουμε οριστικές και ολοκληρωμένες λύσεις σε όλες τις εκκρεμότητες, με άξονα τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, που είναι και αυτές μια πολύ σημαντική όψη του Διεθνές Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Στο πλαίσιο αυτό θα εργαστούμε με ταχύ και επαγγελματικό τρόπο και θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ισχύον Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας. Θα ενεργοποιήσουμε μεικτές επιτροπές σε τομείς, που έχουν πολύ μεγάλο αναπτυξιακό και πολιτικό ενδιαφέρον. Βεβαίως, θα δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους και τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησής τους.

Σημείωσα με ικανοποίηση τη δήλωση που έκανε ο συνάδελφός μου κ. Bushati, ότι σε θέματα όπως τα τοπωνύμια, δεν υπάρχει καμία πολιτικού χαρακτήρα διάσταση, καμιά προκατάληψη. Υπάρχει πάντα απόλυτος σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Άρα έχουμε ήδη μια στέρεα πολιτική βάση για να κινηθούμε και να λύσουμε τεχνικά προβλήματα με βάση τη διεθνή πολιτική πρακτική. Βέβαια, το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό που θα μας δώσει την ολοκληρωμένη, γρήγορη και εφαρμόσιμη λύση σε όλα τα θέματα που αφορούν την γειτνίαση των δύο χωρών μας και στον θαλάσσιο και στον χερσαίο χώρο.

Είμαστε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, σύμμαχοι και φίλοι. Είμαστε δυο χώρες που συνδέονται με εταιρική σχέση. Προσφέρουμε τις φιλικές μας υπηρεσίες για να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ. Πάνω σε αυτή τη στέρεη βάση, λύνουμε όλα τα θέματα και ακολουθούμε τις αρχές και τους κανόνες του ευρωπαϊκού, νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχαριστώ τον κ. Bushati για τις ευχές του και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι θα παραδώσουμε στην Ιταλική Προεδρία τα καλύτερα και πλουσιότερα αποτελέσματα του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας».

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014