Πρίστινα, 19 Φεβρουαρίου 2014

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Πρωθυπουργού Κοσόβου Hashim Thaçi 


Hashim Thaçi: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, ως εκπρόσωπο της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό, για την πλήρη υποστήριξη που παρείχαν στο Κόσοβο καθ' όλη τη διάρκεια της δημοκρατικής μας μετάβασης.
Στο πλαίσιο αυτής της ευρωατλαντικής πορείας, ευχαριστώ το ελληνικό κράτος για το έργο που επιτέλεσε στο Κόσοβο, με τη συνδρομή των Ελλήνων ειδικών, οι οποίοι συμμετέχουν στην EULEX, στον ΟΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς μηχανισμούς.

Ενημέρωσα τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Κόσοβο, για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, την οικονομία, τη νομοθεσία. Για το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα και τη διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων και για τη διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης – εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μας για την ελληνική υποστήριξη εν προκειμένω – καθώς και για το διάλογο για την ομαλοποίηση των σχέσεων του κράτους του Κοσόβου και της Σερβίας. Τον ενημέρωσα, επίσης, για τη Συμφωνία της 19ης Απριλίου, τα βήματα που κάνουμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη Συμφωνία, καθώς και για τη συμφωνία αρχών που επιτύχαμε για την αποκατάσταση των λειτουργιών στον τομέα της δικαιοσύνης στο Βόρειο Κόσοβο. Ελπίζω αυτή η διαδικασία να συνεχισθεί και στο μέλλον.


Σύντομα, θα ανοίξει στην Αθήνα ένα Γραφείο Συνδέσμου του Κοσόβου. Σκοπός μας είναι να έχουμε καλύτερη επικοινωνία, πιο παραγωγική. Αλλά, επίσης, να έχουμε περισσότερους Έλληνες επενδυτές στο Κόσοβο. Οι Έλληνες επενδυτές είχαν μεγάλη επιτυχία εδώ και, συνεπώς, θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία Ελλάδας και Κοσόβου.
Για ακόμα μία φορά, σας ευχαριστώ πολύ, αξιότιμε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης.

Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ πολύ, για την πολύ φιλική σας αναφορά, σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις. Βρίσκομαι εδώ, υπό τη διπλή μου ιδιότητα, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αλλά, επίσης, και υπό την προσωρινή μου ιδιότητα, ως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Σε διμερές επίπεδο, αυτή η συνάντηση αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τη σχέση μας και να κινηθούν προς τον κοινό στόχο, τον ευρωπαϊκό και, επιτρέψτε μου να πω, την ευρωατλαντική προοπτική, όχι μόνο του Κοσόβου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, της κοινής μας χερσονήσου, του κοινού μας ιστορικού τόπου αναφοράς.

Η ελληνική οικονομική και χρηματοπιστωτική παρουσία στο Κόσοβο είναι πολύ ισχυρή και η πολιτική μας θέληση είναι να ενισχύσουμε ελληνικές εταιρείες να συμμετέχουν, πάντα ενεργά, στην οικονομική ζωή του Κοσόβου.

Η ανασυγκρότηση, η επαναδημιουργία της εγχώριας οικονομίας, εδώ στο Κόσοβο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ευημερία του λαού σας, αλλά, επίσης και για την ευημερία και την ευρωπαϊκή προοπτική του κοινού μας τόπου.

Σας ευχαριστώ πολύ, επίσης, και για την ειδική αναφορά σας στην ελληνική συμμετοχή στην KFOR όχι μόνο εδώ, στο Κόσοβο “in situ”, αλλά, επίσης, και στη Θεσσαλονίκη, καθότι η διοικητική επιμελητεία και υποστήριξη είναι πάντα πολύ σημαντική, καθώς και για την ελληνική συμμετοχή μέσω εμπειρογνωμόνων στην αποστολή EULEX.

Στο επίπεδο της ευρωπαϊκής μου αποστολής, ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου, επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για μένα - πάντα στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου - να υπογραμμίσω την υποστήριξή μας για ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ Ε.Ε. και Κοσόβου.

Το Κόσοβο έχει μια καθαρά ευρωπαϊκή προοπτική, ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Η ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε.- Κοσόβου και η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του Κοσόβου, είναι σημαντικές για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Κοσόβου και Ε.Ε., που ευελπιστούμε ότι θα λάβει χώρα φέτος, θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τόσο του Κοσόβου, όσο και ολόκληρης της περιοχής. Και το ξεκάθαρο μήνυμά μας είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ενίσχυση του κράτους δικαίου προωθούν τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ανοίγουν το δρόμο για την Ευρώπη.

Συνεπώς, το μήνυμά μου, είναι : «Να παραμείνετε στο σωστό δρόμο, συνεχίστε να εργάζεστε για το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον σας και θα είμαστε δίπλα σας.

Δημοσιογράφος:  Έχω μόνο μια ερώτηση. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κοσόβου θα ανοίξει πολύ σύντομα Γραφείο Συνδέσμου στην Ελλάδα αυτό σημαίνει πως στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος; Και θεωρείτε ότι η απόφασή σας μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα για την Κύπρο, να αλλάξει η στάση της απέναντι στο Κόσοβο;

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου να δώσω μια περισσότερο δυναμική, ολοκληρωμένη και  εποικοδομητική απάντηση. Για εμάς, ο κύριος ιστορικός σκοπός αποτελεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου, όχι μόνο η ευρωπαϊκή αλλά, επίσης, και η ευρωατλαντική του ολοκλήρωση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και πολλά υποσχόμενο σχέδιο και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου έχουμε το χρόνο να επεξεργαστούμε περισσότερο όλα τα αναγκαία βήματα.

Δημοσιογράφος: […] Αυτό σημαίνει ότι το Κόσοβο μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την επίσημη αναγνώριση της χώρας σας και των άλλων τεσσάρων μελών κρατών της ΕΕ;

Ευ Βενιζέλος: Σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης η ένταξη μιας νέας χώρας ως μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης είναι ένα είδος αποδοχής  του ευρωπαϊκού κεκτημένου και εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου έχουμε την δυνατότητα να λύσουμε όλα τα προβλήματα.

Δημοσιογράφος:  Θα μπορούσαμε να επιμείνουμε στο να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος στις απαντήσεις σας σχετικά με την αναγνώριση – πιθανή αναγνώριση – της ανεξαρτησίας του Κοσόβου; Υπάρχει μια τρέχουσα διαδικασία ως προς αυτή την κατεύθυνση;

Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά την ανησυχία σχετικά με την αναγνώριση, αλλά είμαι έτοιμος να σας δώσω μια πιο δυναμική και ελκυστική απάντηση. Σας παρακαλώ λάβετε υπόψη τις απαντήσεις μου και να τις θέσετε σε μια ιστορική προοπτική.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες είχα την ιστορική ευκαιρία να προεδρεύσω στην πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας. Και κατά τη διάρκεια αυτής της επίσημης συνάντησης και έπειτα από την συνέντευξη τύπου, είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι αυτό αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για το Κόσοβο και είναι και για μένα μια σπουδαία ευκαιρία να υπογραμμίσω εδώ τώρα στην Πρίστινα ότι αυτός ο διάλογος, ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας είναι ένα ιστορικό γεγονός. Και θαυμάζω  το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των ηγετών του Κοσόβου και φυσικά της Σερβίας διότι αυτό το είδος διαλόγου είναι κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο για αυτή την περιοχή αλλά, επίσης, και για την παγκόσμια κατάσταση.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014