Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013


Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Δημόσια Τηλεόραση στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ 


Δημοσιογράφος: Τι στάση θα τηρήσετε από εδώ και στο εξής με την τρόικα;

Ευ. Βενιζέλος: Στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχουμε η ελληνική Κυβέρνηση με το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνω μια σειρά από συναντήσεις, στις οποίες το μήνυμά μου, το μήνυμα της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και φυσικά της Κυβέρνησής μας είναι πάρα πολύ καθαρό: Θέλουμε ουσιαστική και όχι απλώς ρητορική αναγνώριση των θυσιών και των μεγάλων επιτευγμάτων του ελληνικού λαού.

Θέλουμε να καταλάβουν όλοι οι διεθνείς εταίροι αυτό που έχει καταλάβει η αγορά σε διεθνές επίπεδο, αυτό που έχει καταλάβει ο διεθνής ιδιωτικός τομέας: ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν μπορεί να μας παρεμποδίσει κανείς τώρα που διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα προς το τέρμα αυτής της τραγικά δύσκολης περιόδου που θα ήταν πολύ δυσκολότερη, τρις χειρότερη, αν δεν είχαμε κάνει αυτή την υπεύθυνη, αλλά φυσικά εξαιρετικά βαριά επιλογή, προς όφελος του έθνους, της πατρίδας και της οικονομίας.

Άρα, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί. Αλλά όχι, ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Όχι, δεν μπορεί να αρθεί η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα, η προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

Δημοσιογράφος: Είπατε το πρωί ότι, ανεξαρτήτως της διαπραγμάτευσης, έχουμε εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και θα πάρουμε την επόμενη δόση.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα που αφορά τη ροή των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και του δανείου. Και αυτό είναι ένα άλλο μήνυμα που δίνουμε σε όλους τους εταίρους μας και όλες τις χώρες, ιδίως της Ευρωζώνης. Ναι, μας έχει δανείσει και η Ευρωζώνη και το ESM και το ΔΝΤ. Ναι, το δάνειο που πήραμε είναι πολύ μεγάλο - 250 δισ. Ευρώ - όμως εξυπηρετείται απολύτως. Δεν έχει κινδυνεύσει καμία χώρα που μας έχει δανείσει, κανένας διεθνής οργανισμός.

Και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά – που όλα πάνε ομαλά, χάρη στους κόπους, τις θυσίες και τις πιέσεις του ελληνικού λαού - κανείς δεν πρόκειται να χάσει. Όλοι θα κερδίσουμε. Θα κερδίσει η Ελλάδα φυσικά που θα αλλάξει σελίδα, αλλά θα κερδίσει και η Ευρωζώνη συνολικά. Γι’ αυτό είναι μίζερη και άδικη οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση που εμφανίζει την Ελλάδα να έχει πάρει «δανεικά και αγύριστα». Αυτό δεν αληθεύει. Είμαστε υπερήφανοι ως έθνος, αξιόπιστοι ως εταίροι. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο, αλλά αυτό τώρα πρέπει να φτάσει στο τέλος.


Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2013