Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2013

Δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για τη σημερινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Martin Schulz για την Προεδρεία της Επιτροπής από το  Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ):

Η μεγάλη πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε σήμερα ένα σημαντικό βήμα ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του Martin Schulz ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει την υποψηφιότητα αυτή που είμαστε βέβαιοι ότι θα επικυρωθεί ομόφωνα και από όλα τα κόμματα-μέλη κατά το Εκλογικό Συνέδριο του ΕΣΚ της 1ης Μαρτίου.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη να κάνει τη μεγάλη στροφή. Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτή τη δεξιά Ευρώπη και τις εμμονές της στις πολιτικές λιτότητας ως μοναδικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση. Δεν  υπήρχε όμως, ούτε υπάρχει άλλος δρόμος - πιο ασφαλής και λιγότερο  επώδυνος - από τη συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, καθώς έχουν θυσιάσει πολλά για να καταφέρουν μια πρωτοφανή  δημοσιονομική προσαρμογή σε μόλις τρία χρόνια. Τώρα ήρθε όμως η ώρα της ανάπτυξης και της ανάσχεσης της ανεργίας. Η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών. Η ώρα της επιστροφής στο προσκήνιο της πολιτικής που δεν καθοδηγείται από τις αγορές αλλά εστιάζει στην κοινωνία. Ήρθε η ώρα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι ευρωπαϊκοί λαοί κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης».

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Martin Schulz

Η υποψηφιότητα του κ. Martin Schulz ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Schulz δήλωσε ότι νιώθει «τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη και την στήριξη του ΕΣΚ» και υπογράμμισε ότι βλέπει το γεγονός αυτό ως την αρχή μιας στενής συνεργασίας με τα κόμματα-μέλη του ΕΣΚ και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους. «Θα ταξιδέψω σε όλες τις χώρες των κομμάτων-μελών του ΕΣΚ για να ακούσω τις ανησυχίες και τις ιδέες τους», είπε ο κ. Schulz, προσθέτοντας ότι πολλοί είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.

«Κάποιοι λένε ότι η Ευρώπη “δεν έχει ανάγκη από ένα πρόσωπο που να μπορούν να το ψηφίζουν οι λαοί", ή ότι “η Επιτροπή δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται"», είπε ο κ. Schulz. Και πρόσθεσε: «Για τις ενστάσεις αυτές έχω πολύ απλές απαντήσεις. Εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ που έχουν υποστεί τις συνέπειες (της κρίσης) γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη πολιτικοποιηθεί εδώ και καιρό κι ότι δυστυχώς ακολουθεί την πολιτική των ελίτ. Ήρθε η ώρα λοιπόν να επανασυνδεθούν οι θεσμοί της ΕΕ με τους λαούς της ΕΕ. Και ήρθε η ώρα να κτίσουμε μια Ευρώπη στην οποία οι λαοί να μπορούν να επενδύσουν επειδή γνωρίζουν ότι και η Ευρώπη επενδύει σε αυτούς. Ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε ξανά την Ευρώπη να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών είναι πρώτα απ’ όλα να εμπλακούν οι ίδιοι οι πολίτες στη διαδικασία αυτή».

«Τον Φεβρουάριο του 2010 μόλις 488 Ευρωβουλευτές ψήφισαν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της. Το 2014 θέλω να εκφραστούν 390 εκατομμύρια πολίτες», τόνισε ο κ. Schulz.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, το λόγο πήρε ο προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας του ΕΣΚ για την Κοινή Υποψηφιότητα του 2014, κ. Ruairi Quinn, ο οποίος είπε ότι είναι υπερήφανος που ηγήθηκε της ομάδας που σχεδίασε την διαδικασία επιλογής του κοινού υποψηφίου. «Το 2009 δεσμευτήκαμε ότι θα προτείνουμε έναν δημοκρατικά επιλεγμένο υποψήφιο. Σήμερα κάναμε ένα τεράστιο βήμα. Και τώρα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν και να συνεργαστούμε με τα κόμματα-μέλη ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την εκλογική μας βάση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε μια ανανεωμένη αίσθηση συνευθύνης και συμμετοχής στους ψηφοφόρους», τόνισε ο κ. Quinn. 

 

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2013