Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013


Τελετή επίδοσης Παρασήμου στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Omar Sultan, από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο

 

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Υπουργέ, εξ ονόματος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχω την πολύ μεγάλη τιμή να σας απονείμω σήμερα τα διάσημα του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής, που σας απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λόγω των εξαίρετων υπηρεσιών που έχετε προσφέρει στην ελληνο-αφγανική φιλία. Είστε ένας άνθρωπος που συνδέεται με την Ελλάδα, με τον ελληνικό πολιτισμό και με την ελληνική επιστήμη πάρα πολύ στενά. Μιλάτε ελληνικά άψογα, είστε πάντα ένας φίλος της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά κυρίως ένας επιστήμονας γαλουχημένος στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχετε σπουδάσει κοντά σε πολύ σπουδαίους Έλληνες αρχαιολόγους, όπως ο Μανώλης Ανδρόνικος, έχετε διαπρέψει, όχι μόνο στο χώρο της αρχαιολογίας, αλλά και ως μηχανικός μεταφορών, έχοντας ένα δεύτερο κύκλο σπουδών στις ΗΠΑ, όπου και διακριθήκατε επαγγελματικά.

Τα τελευταία δέκα και περισσότερα χρόνια έχετε επιστρέψει στο Αφγανιστάν και έχετε αφοσιωθεί στην ανασυγκρότηση της χώρας σας, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, και έχετε υπηρετήσει σε πολύ υψηλά αξιώματα - για πολλά χρόνια ως αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνιών και Πληροφοριών του Αφγανιστάν. Η συνεργασία, χάρη σε σας, ανάμεσα στις Κυβερνήσεις μας ήταν πολύ στενή και πάρα πολύ σημαντική και το έργο που έχετε επιτελέσει πρέπει να γίνει διεθνώς γνωστό. Παίξατε καθοριστικό ρόλο στο να ξαναλειτουργήσει το Μουσείο της Καμπούλ, παίξατε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να προστατευθούν μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αφγανιστάν, παίξατε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Βακτριανής.

Χαίρομαι, γιατί πάντα προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και στον Πρόεδρο, για την ανασυγκρότηση της χώρας, έχετε τις δικές σας επιστημονικές δραστηριότητες, τη δική σας ανασκαφή και πάντα έχετε τη σκέψη σας στραμμένη στην Ελλάδα, στον ελληνικό πολιτισμό, στην ελληνική επιστήμη. Μου είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά, ως φίλος σας, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να σας απονείμω την πολύ σημαντική αυτή τιμητική διάκριση.

O. Sultan: Θα ήθελα να πω δυο λόγια. Χωρίς τη βοήθειά σας, χωρίς τη βοήθεια του ελληνικού λαού, στο Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δώσατε την ευκαιρία σε μένα - είναι μεγάλη τιμή, σαν Αφγανός. Νομίζω ότι η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ιδιαίτερα εσάς που με βοηθήσατε και την κυρία Μενδώνη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν μπορώ να το ξεχάσω αυτό και σας ευχαριστώ και σας αγαπάω όλους.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά. Δίνουμε τις ευχές μας στον αφγανικό λαό για μια ασφαλή πορεία για την ειρήνη και την ευημερία.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2013