Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2013
Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
για τη Χρυσή Αυγή στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Θέτουμε εδώ κι ένα χρόνο επιτακτικά το ζήτημα του ναζισμού, της πολιτικής και κοινωνικής βίας, των παρακρατικών πρακτικών, του οργανωμένου εκφοβισμού, της διείσδυσης σε ευαίσθητους χώρους όπως η Αστυνομία και η Εκπαίδευση.
Καλούμε εδώ και ένα χρόνο σε εγρήγορση, σε κοινωνική συσπείρωση, σε συστράτευση του συνταγματικού τόξου.
Ζητούμε εδώ και πολύ – πολύ καιρό να κινηθούν οι θεσμοί αυτοπροστασίας της δημοκρατίας.
Δυστυχώς δεν υπήρξε η οφειλόμενη ανταπόκριση.
Έπρεπε να φτάσουμε σε στυγνή δολοφονία, σε στυγνές δολοφονίες, έπρεπε να φτάσουμε να συνδεθεί μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με σοβαρότατα εγκλήματα του κοινού ποινικού Δικαίου, για να τεθεί το ζήτημα πως υπάρχει και λειτουργεί μια εγκληματική Οργάνωση συνδεδεμένη με ένα Κόμμα και να ασκηθούν ποινικές διώξεις από την ίδια την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Έπρεπε να περιμένουμε και να φτάσουμε να αρχίσει μια ποινική προδικασία, η οποία βρίσκεται ακόμη στην πρώτη και πρώιμη φάση της - έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, βρίσκεται ακόμη στην πρώτη, πρώιμη φάση της-, προκειμένου να αλλάξει η ατμόσφαιρα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις, να κινηθούν τα πολιτικά αντανακλαστικά.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη και τώρα υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν με μισόλογα και αμηχανία, που εξακολουθούν να κυριαρχούνται από κριτήρια μικροκομματικά και με μισή καρδιά βλέπουν την αλλαγή που έχει συντελεστεί. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που από τη μια θέτουν το φαινόμενο μιας εγκληματικής Οργάνωσης, το φαινόμενο του ναζισμού, της οργανωμένης κοινωνικής και πολιτικής βίας, και από την άλλη βλέπουν στην ίδια μοίρα στο ίδιο επίπεδο το Μνημόνιο, την κυβερνητική πολιτική, τα δύσκολα μέτρα.
Ναι, υπάρχει πρόβλημα. Η πολιτική μας είναι δύσκολη, είναι μια πολιτική που προκύπτει μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση με μια Δεξιά συντηρητική Ευρώπη, είναι μια πολιτική που απορρέει από πολύ δύσκολους διεθνείς συσχετισμούς, επειδή είμαστε εξαρτημένοι από δανεισμό και έπρεπε να αποφύγουμε τα τρισχειρότερα, έπρεπε να αποφύγουμε ασύντακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις.
Αλλά είναι αυτά τα δυο συγκρίσιμα μεγέθη; Είναι ίδιας τάξεως προβλήματα;
Στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση υπεράσπισης της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, όλοι οι θεσμοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όταν λέω «όλοι οι θεσμοί» εννοώ βεβαίως η Βουλή, τα Κόμματα, τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και η Δικαιοσύνη στην ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της οποίας βασίζεται η ακεραιότητα της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου.
Εμείς ζητήσαμε και ζητούμε και σήμερα πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας, η οποία είναι επαρκέστατη. Άλλωστε έχει να αντιμετωπίσει κραυγαλέα, προκλητικά κακουργήματα.
Δεύτερον, ζητούμε φυσικά να ολοκληρωθεί η νομοθεσία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η λεγόμενη αντιρατσιστική, που δεν είναι μόνο αντιρατσιστική, αντιξενοφοβική, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια νομοθεσία προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας και της ίδιας της δημοκρατίας, αλλά αυτό αφορά κυρίως εγκλήματα λόγου, δεν αφορά ανθρωποκτονίες και εγκληματικές Οργανώσεις.
Τρίτον, βεβαίως προχωράει η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης όταν έχουμε ασκήσεις ποινικών διώξεων, για πολύ σοβαρά εγκλήματα τα οποία απειλούνται με πολύ μεγάλες ποινές.
Και επιπλέον επαναλαμβάνω ότι εάν κάποιος τολμήσει να καταστρατηγήσει τις κοινοβουλευτικές και εκλογικές διαδικασίες και να ευτελίσει τους θεσμούς, υπάρχει απάντηση η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα: Ο δρόμος αυτός είναι κλειστός και κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη Χρυσή Αυγή, για να προωθήσει κάποιους μικροκομματικούς στόχους οι οποίοι είναι τυφλοί γιατί δεν συνοδεύονται από μια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση.
Θα συνιστούσα σε όλους να μην βιάζονται. Δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση, τα πράγματα εξελίσσονται.
Και θα συνιστούσα σε όλους να κάνουν ένα διαχωρισμό μιας ποινικής υπόθεσης η οποία τώρα μόλις αρχίζει να διερευνάται και θα διερευνηθεί προφανώς πλήρως με βάση όλους τους υφιστάμενους δικονομικούς μηχανισμούς, στο επίπεδο που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει στο βάθος που πρέπει.
Και μια υπόθεση που θα την χαρακτήριζα ιστορική. Είναι μια υπόθεση αξιών, θεσμών, κοινωνικής αξιοπρέπειας και συνοχής, μια υπόθεση δημοκρατίας και κράτους Δικαίου.
Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε εξ αρχής με πολύ μεγάλη σαφήνεια και επιμονή στην υπόθεση αυτή. Η θέση μας ήταν και είναι πάντα η ίδια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Χαιρόμαστε γιατί αυτό που λέγαμε μόνοι μας για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, τώρα είναι η κοινή πεποίθηση της κοινωνίας μας αλλά και ο κοινός παρονομαστής στη δράση των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.
Όποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει αυτός ο κοινός παρανομαστής, υποτιμούν τις δυνατότητες που έχει η ίδια η δημοκρατία να ανθίσταται και να προστατεύει τον εαυτό της. Σας ευχαριστώ πολύ.