Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2013


Κοινή έκκληση για το σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου στη Συρία από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο και τους Υπουργούς Εξωτερικών 24 χωρών

Έκκληση για άμεση προστασία του άμαχου πληθυσμού, του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων, καθώς και των διόδων διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου προκειμένου να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τις ένοπλες συρράξεις.

Είναι ηθικό μας καθήκον να υπενθυμίσουμε στις αντιμαχόμενες πλευρές την υποχρέωσή τους να το πράξουν και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Η βία κατά των αμάχων στη Συρία πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Είναι επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται, ανεξαρτήτως των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης δια της πολιτικής οδού.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους :

•       Να αναλάβουν άμεσα την υποχρέωση τους για την προστασία των αμάχων, του ιατρικού προσωπικού και των συναφών εγκαταστάσεων και μεταφορών.
•       Να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση του προσωπικού των ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.
•       Να εγγυηθούν χωρίς καθυστέρηση την ασφάλεια του προσωπικού των ανθρωπιστικών υπηρεσιών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Διανοείστε η πόλη στην οποία ζείτε, ο χώρος που εργάζεστε και τα σχολείο των παιδιών σας να έχουν καταστραφεί; Όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά, κατά τρόπο κλιμακούμενο και απρόβλεπτο. Σκεφθείτε την απόγνωση και την ανασφάλεια που θα νιώθατε ως προς το μέλλον. Άραγε το επόμενο σπίτι που θα καταστραφεί θα είναι του γείτονά μου; Μήπως θα είναι το δικό μου; Αυτή είναι η τραγική και αβάσταχτη πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι στη Συρία.

Επιθυμούμε όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι η συνεχιζόμενη σύρραξη στη Συρία έχει πραγματικές και απτές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Οι περισσότερες συζητήσεις και η κάλυψη της κρίσης από τα ΜΜΕ τείνουν να επικεντρώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τον καθημερινό αντίκτυπο αυτού του πολέμου στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων στη Συρία.

Η τραγική σύρραξη στη Συρία συνεχίζεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Χιλιάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα και όσοι επιβιώνουν – είτε στη Συρία, είτε στις γειτονικές χώρες – ζουν υπό συνθήκες πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης.

Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αυξανόμενες τραγικές συνέπειες του πολέμου. Οι συγκρούσεις και η βία έχουν φθάσει σε μη ανεκτά επίπεδα, οδηγώντας σε αβάσταχτες κακουχίες, σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, στη δημιουργία προσφυγικού ρεύματος, σε μαζικό εκτοπισμό του πληθυσμού και σε υλικές καταστροφές. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των προστασίας των δοκιμαζόμενων αμάχων στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται δραματικά και πολλοί άμαχοι βρίσκονται αποκομμένοι από την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως τα παιδιά και τις γυναίκες.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου, και 465.000 έχουν τραυματιστεί. Πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη φύγει από τη Συρία, ενώ 4,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια παιδιά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εντός του συριακού εδάφους. Οι αριθμοί αυτοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά.

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία που προκάλεσε το θάνατο τόσων αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναικών και παιδιών. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι πράξεις αυτές δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες και οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν την ευθύνη να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της διάκρισης, της αναλογικότητας και του ανθρωπισμού, προκειμένου να διασφαλίζεται, ανά πάσα στιγμή, η προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τις εμπόλεμες συρράξεις. Έχουμε ηθικό καθήκον να ευαισθητοποιήσουμε και να επηρεάσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Συγκεκριμένα, μεγάλη ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός ότι οι ιατρικές υποδομές έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει πληγεί το 60% των δημόσιων νοσοκομείων, πολλά εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και σχεδόν το 40% έχει αχρηστευτεί πλήρως. Το 80% σχεδόν των ασθενοφόρων στη χώρα έχει καταστραφεί, ενώ κάποια χρησιμοποιούνται για πολεμικούς σκοπούς. Διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εφοδιοπομπές και συχνά κατάσχεται το ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα οχήματα γίνονται σκοπίμως στόχος των εμπλεκομένων στις μάχες. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, χρησιμοποιούνται στις εχθροπραξίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ακόμη και ως χώροι κράτησης και βασανιστηρίων.

Ως αποτέλεσμα των ζημιών που έχουν υποστεί οι ιατρικές εγκαταστάσεις, της έλλειψης ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και της ανασφάλειας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός να στερείται βασικών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, κάτι που θέτει σε σημαντικό κίνδυνο, ιδίως, τη ζωή των γυναικών και των παιδιών, καθώς και εκείνων που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, υπέρταση και καρδιακές ασθένειες. Η διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού, οι ζημιές που έχουν υποστεί τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και η καταστροφή των σπιτιών και των καταφυγίων θέτουν τον πληθυσμό αντιμέτωπο με σοβαρούς κινδύνους από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Έχουν ήδη σημειωθεί κρούσματα μηνιγγίτιδας και διάρροιας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει κλαπεί χειρουργικό υλικό από τις εφοδιοπομπές. Βλέπουμε, επίσης, τόσους πολλούς αμάχους να πεθαίνουν από τραύματα, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν είχαν έγκαιρη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Ταυτοχρόνως, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τα θύματα, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες.


Η βία κατά των αμάχων στη Συρία πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Είναι επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται, ανεξαρτήτως των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης δια της πολιτικής οδού.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το προσωπικό των διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων, του ΟΗΕ καθώς και των διεθνών και τοπικών οργανώσεων που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο καθημερινά για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους και εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Θα θέλαμε να επαινέσουμε τους απλούς άνδρες και γυναίκες για το θάρρος και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν, στην προσπάθειά τους να απαλύνουν τον πόνο των οικογενειών και των γειτόνων τους σε αυτές τις τραγικές συνθήκες.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να αναλάβουν άμεσα την υποχρέωση τους για την προστασία των αμάχων, καθώς και του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων και μεταφορών. Πρέπει να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την άμεση και απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς διακρίσεις. Καλούμε όλα τα μέρη να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού των ανθρωπιστικών αποστολών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του».




Κατάλογος Υπουργών Εξωτερικών που συνυπογράφουν το κοινό άρθρο - έκκληση

Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών
Michael Spindelegger, Αναπληρωτής Καγκελάριος & Ομοσπονδιακός Υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Αυστρία
Didier Reynders, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βέλγιο
Kristian Vigenin, Υπουργός Εξωτερικών, Δημοκρατία της Βουλγαρίας
Charles Koffi Diby, Υπουργός Εξωτερικών, Ακτή Ελεφαντοστού
Vesna Pusić, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κροατία
Ιωάννης Κασουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία
Jan Kohout, Υπουργός Εξωτερικών, Τσέχικη Δημοκρατία
Christian Friis Bach, Υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Δανία
Nabil Fahmy, Υπουργός Εξωτερικών, Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου
Urmaes Paet, Υπουργός Εξωτερικών, Δημοκρατία της Εσθονίας
Kristalina Georgieva, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων
Heidi Hautala, Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Φινλανδία
Janos Martonyi, Υπουργός Εξωτερικών, Ουγγαρία
Dr. Marty M. Natalegawa, Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ινδονησίας
Eamon Gilmore T.D., Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, Ιρλανδία
Edgars Rinkēvičs, Υπουργός Εξωτερικών, Δημοκρατίας της Λετονίας
Jean Asselborn, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου
Lilianne Ploumen, Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου & Συνεργασίας, Ολλανδία
Radoslaw Sikorski, Υπουργός Εξωτερικών, Δημοκρατία της Πολωνίας
Miroslav Lajčák, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σλοβακία
Karl Erjavec, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Σλοβενία
D. José Manuel García-Margallo y Marfil, Υπουργός Εξωτερικών και Συνεργασίας, Ισπανία
Didier Burkhalter, Υπουργός Εξωτερικών, Ελβετία
Surapong Tovichakchaikul, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ταϊλάνδη

 

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375