Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μ. Δαμανάκη μετά τη συνάντησή τους

 

Ευ. Βενιζέλος: Με την Ελληνίδα Επίτροπο, την κα Δαμανάκη, έχουμε πολύ στενή, θα έλεγα καθημερινή συνεργασία, για την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας και φυσικά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Κι αυτό γιατί, πέρα από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιό της, η κα Δαμανάκη συμμετέχει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και παρακολουθεί όλο το φάσμα των Κοινοτικών θεμάτων. Η προετοιμασία μας για την Προεδρία βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο. Η Ελληνική Προεδρία κατά το Α’ Εξάμηνο του 2014 συμπίπτει, όμως, με τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, έχει πραγματικά πολύ μεγάλη σημασία να μετέχει η Ελλάδα με θέσεις, με απόψεις, σε αυτή την επεξεργασία του ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Η κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη και γενικότερα την Ευρώπη χρόνια τώρα, μπορεί να ξεπεραστεί με έναν τρόπο μόνο. Μόνο μέσα από περισσότερη Ευρώπη, από μια Ευρώπη που στηρίζεται στη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών. Η θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών έχει θιγεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια, όλα αυτά σημαίνουν ότι θα ξαναπολιτικοποιήσουμε τη συζήτηση για την Ευρώπη, η οποία τώρα διεξάγεται με πολύ στενούς, τεχνικούς, οικονομικούς όρους. Δεν υποτιμούμε την αγορά, δεν υποτιμούμε τα οικονομικά δεδομένα, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα δημοκρατικών θεσμών, όταν έχουμε να κάνουμε με κράτη, κοινωνίες, λαούς, πολίτες, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ένας καθαρός πολιτικός προσανατολισμός.

Και χαίρομαι κάθε φορά που συζητώ με την κα Δαμανάκη, γιατί ξέρω ότι μπορεί να παρουσιάσει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, κυρίως, στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, την πραγματικότητα για την Ελλάδα, το μεγάλο δημοσιονομικό επίτευγμα που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και τώρα τη μεγάλη μας ανάγκη, την μεγάλη μας προτεραιότητα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Θέλω να την ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλα, ιδίως στον σχεδιασμό για τις θαλάσσιες ζώνες που είναι και προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, γιατί η οριζόντια προτεραιότητά μας είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. Δαμανάκη: Καλημέρα. Είχα τη χαρά να συζητήσω με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Προεδρία. Πιστεύω ότι θα είναι μια εξαιρετική Προεδρία, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά. Είμαστε ήδη σε συνεργασία, και για τα θέματα της αρμοδιότητάς μου, που αφορούν τη θάλασσα, τη ναυτιλία, την αλιεία, αλλά και για τις υπόλοιπες προτεραιότητες. Ελπίζω ότι θα μπορούμε να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας για τη θαλάσσια πολιτική, τη γαλάζια ανάπτυξη, την ασφάλεια στη θάλασσα, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, ζητήματα δηλαδή που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα.

Όπως ξέρετε, ο κ. Υπουργός είναι, επίσης, και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και συζήτησα μαζί του για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι πολλές και σημαντικές οι αποφάσεις που θα ληφθούν. Η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη πρόοδο που αναγνωρίζεται πια απ’ όλους στην Ευρώπη, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και είναι σημαντικό να γνωρίζω κι εγώ τις απόψεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και να συντονίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειές μας, ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης, με βάση ένα σοβαρό παραγωγικό σχέδιο.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΔηλώσεις 2013

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375