Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δηλώσεις Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου μετά τη συνάντησή τους

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Με τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχαμε σήμερα μια συνεργασία για όλα τα ανοιχτά θέματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκονται σε κρίση ή το λιγότερο σε ένταση, οι τρεις αυτές περιοχές είναι στην πραγματικότητα αλληλένδετες και η Ελλάδα που γειτονεύει στενά με την περιοχή αυτή, παρακολουθεί τα θέματα με προσοχή, με αγωνία αλλά και ψυχραιμία και επιδιώκει πάντα να παίξει το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας.

Η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει πλήρη αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού και βεβαίως των διεθνών υποχρεώσεών της.

Η Ελλάδα είναι βεβαίως και ένα έθνος που έχει ιστορικές σχέσεις, που έχει ειδικά ενδιαφέροντα για την περιοχή αυτή λόγω της ιστορικής παρουσίας των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων, λόγω της ύπαρξης σημαντικών χριστιανικών και πιο συγκεκριμένα Ελληνορθόδοξων πληθυσμών, λόγω της ύπαρξης ελληνικών Κοινοτήτων και λόγω της ύπαρξης ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών οικονομικών συμφερόντων.

 

Μας ενδιαφέρει, επίσης, κάθε τι που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί η Ελλάδα θέλει να λειτουργεί υποδειγματικά στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και πιο συγκεκριμένα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτιμήσαμε την κατάσταση στην Αίγυπτο, ενημέρωσα τον κ. Αβραμόπουλο για τις δραστηριότητες και τις επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών για την επικείμενη επίσκεψή μου στο Κάιρο την άλλη εβδομάδα, κυρίως, όμως ασχοληθήκαμε με τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

Όπως είχα την ευκαιρία να πω σε προηγούμενες δηλώσεις μου, στη Συρία έχει συντελεστεί ένα ειδεχθές έγκλημα χρήσης απολύτως απαγορευμένων χημικών όπλων. Αυτό το έγκλημα καταδικάζεται από όλη τη διεθνή κοινότητα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ελλάδα.

Η απάντησή μας στο θέμα αυτό είναι απόλυτη, είναι καθαρή. Και βεβαίως πρέπει αυτή να αποτυπωθεί με ένα αναλογικό τρόπο, που αποδίδει αποτελέσματα.

Πρέπει όμως, παραλλήλως, να διατηρηθεί η πολιτική διαδικασία. Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι και πρέπει να παραμείνει η σύγκληση της Διάσκεψης Γενεύη ΙΙ που είναι η μόνη ικανή να διαμορφώσει μια μόνιμη, βιώσιμη λύση στην Συρία. Η Συρία είναι χώρα καθοριστική για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εμείς, μετέχουμε σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με όλες τις χώρες του Κόλπου, με τον Αραβικό Σύνδεσμο έχουμε τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση, δεν υπάρχει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή ενώπιόν μας, ούτε έχει τεθεί κάποιο ζήτημα, ούτε έχει ζητηθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Παρακολουθούμε τα θέματα και σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη Συρία, ώστε να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια και φυσικά είμαστε σε απόλυτο συντονισμό όχι μόνο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει το καθένα από αυτά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. Αβραμόπουλος: Η συνάντησή μας αυτή είχε σκοπό πρώτα από όλα να ενημερωθώ και να ενημερώσω, συγχρόνως, τον κ. Βενιζέλο για τις επαφές που έχει κάνει το Υπουργείο μας σε όλα τα θέματα που αφορούν σε ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση και βέβαια θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βενιζέλο.

Πρέπει να υπενθυμίσω ότι η χώρα μας ως σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στη περιοχή είναι πάντοτε έτοιμη να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Θυμίζω ωστόσο, ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η Ελλάδα έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Eπεδίωκε και πρότεινε πολιτική λύση στο πρόβλημα που είχε τότε δημιουργηθεί και το οποίο παίρνει πλέον τραγικές διαστάσεις. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, τόσο για την ίδια τη Συρία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Επανέρχομαι όμως σε αυτό που είπα πρωτύτερα. Ο δικός μας ρόλος είναι ξεκάθαρος. Tιθέμεθα πάντοτε στη υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου και πάντοτε με συνέπεια απέναντι στις συμμαχικές μας υποχρεώσεις στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

Με τον κ. Βενιζέλο εξετάσαμε όλες τις πτυχές αυτής της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί, και με ψυχραιμία, σύνεση και καλή προετοιμασία η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή μας σε ένα περιβάλλον σιγουριάς ασφάλειας και σταθερότητας. Και βέβαια πάντοτε στεκόμενη στο πλευρό των λαών της περιοχής που δίνουν μάχη για την Δημοκρατία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αντιπρόεδρο για αυτήν μας τη συνεργασία, η οποία είναι συνεχής, είναι αδιάλειπτη και όπως είναι εύλογο, σε ένα συντεταγμένο τέτοιο όργανο όπως είναι η Κυβέρνηση, αυτή η σχέση έχει ένα κοινό για όλους μας σκοπό. Στο πως θα αναδείξει, θα προβάλει και θα προετοιμάσει τη χώρα μας για να παίξει και να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί.

Και πάλι ευχαριστώ τον κ. Αντιπρόεδρο για τη φιλοξενία.

 

 

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375