Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ*

 

Όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον κόσμο, τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχαμε, οι 28 Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Κέρι, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του και για τις επόμενες φάσεις αυτής της διαδικασίας που ενδιαφέρει την παγκόσμια ειρήνη. Και προσφερθήκαμε όλοι να συμβάλλουμε και με τις δικές μας καλές υπηρεσίες στην επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας.

Η απόφαση του Συμβουλίου για την υπόσταση του Λιβάνου, για τη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για με τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι επίσης μια πολύ σημαντική απόφαση που στοχεύει στη σταθεροποίηση της περιοχής.


Και φυσικά το μήνυμα που εστάλη στις Αιγυπτιακές Αρχές, για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δημοκρατική μετάβαση έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία. Γιατί η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις, για την Αραβική Άνοιξη, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε δίπλα, είμαστε στη γειτονιά, αυτό ενδιαφέρει άμεσα πολλά κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής.

Εξίσου σημαντική ήταν η συνάντηση που είχα με τον συνάδελφό μου του Αζερμπαϊτζάν. Τώρα έχει διαμορφωθεί μία τελείως διαφορετική κατάσταση, με τον αγωγό ΤΑΡ να έχει φέρει πολύ κοντά τις δύο χώρες. Είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε μία στρατηγική πολιτική σχέση, η οποία θα έχει πολύ συγκεκριμένες πτυχές στον τομέα των επενδύσεων, ιδίως στην ενεργειακή πολιτική, αλλά και όχι μόνον.

Φυσικά τα γνωστά μεγάλα προβλήματα είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Είχα πολύ στενή συνεργασία με τον Κύπριο συνάδελφό μου σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχα με τον κ. Πόποσκι, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε πως η Ελλάδα πιστεύει πραγματικά στην ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Θέλει όμως αυτό να οικοδομηθεί πάνω σε μία υγιή και καθαρή βάση προς αμοιβαίο όφελος.

 


*Συμμετοχή Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες (22.7.2013)
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στη Συρία, στο Λίβανο και στην Αίγυπτο, οι τελευταίες εξελίξεις της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς και η πολιτική της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
https://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/summetokhe-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-se-sumboulio-exoterikon-upotheseon-tes-ee-bruxelles-22072013.html 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΔηλώσεις 2013