Τρίτη 22 Ιουλιου 2013

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Ν. Διαμαντούρου, μετά τη συνάντησή τους

Ευ. Βενιζέλος: Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, ολοκληρώνει μια εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία που καταξίωσε τον ευρωπαϊκό αυτό θεσμό.

Είμαστε περήφανοι για τον κ. Διαμαντούρο, γιατί μας τίμησε ως χώρα και έδειξε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να τροφοδοτήσει σημαντικούς και κρίσιμους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αποχωρώντας σε λίγο από τη θέση του, μου έδωσε και την τελευταία έκθεση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, που είναι ένας «μπούσουλας» για ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμίζω όμως ότι ο κ. Διαμαντούρος ξεκίνησε από Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη κι έθεσε τις βάσεις ενός πάρα πολύ σημαντικού θεσμού, μιας από τις πέντε Ανεξάρτητες Αρχές που προβλέπονται ευθέως από το Σύνταγμα. Και η ύπαρξη αυτών των Ανεξάρτητων Αρχών είναι ένα από τα πολύ σημαντικά κεκτημένα της συνταγματικής μας τάξης και πρέπει να προστατεύσουμε τους θεσμούς αυτούς ως κόρη οφθαλμού, γιατί είναι εγγυήσεις της έννομης τάξης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.


Ν. Διαμαντούρος: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τα θερμά σας λόγια, τόσο σε ότι αφορά το άτομό μου.

Αλλά ιδίως σε ότι αφορά το θεσμό τον οποίον υπηρέτησα στην Ελλάδα, για τον οποίον είναι μία ταύτιση πάρα πολύ βαθιά και βαθιά ικανοποίηση γιατί εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον ελληνικό λαό και για το θεσμό τον ευρωπαϊκό τον οποίον υπηρέτησα επί δέκα χρόνια και τον οποίον ελπίζω ότι θα αφήσω καλύτερο και μεγαλύτερο από ότι τον παρέλαβα.
Με τιμούν τα λόγια σας κι ελπίζω επιστρέφοντας στην Ελλάδα ολοκληρώνοντας 10,5 χρόνια θητείας να μπορέσω και πάλι να συμβάλλω κι εγώ ως απλός πολίτης στη χώρα μου και στα κοινά.

Ευχαριστώ πολύ.

Tags: Δηλώσεις 2013