Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

 

 Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου σε δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

 

-Αυτή η διαδικασία έτσι όπως τη ζούμε τώρα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, γιατί έχετε μιλήσει και προσφάτως.

Ευ. Βενιζέλος: Το πρώτο θέμα που απασχολεί όλους τους ξένους συνομιλητές μας τώρα δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και ο κίνδυνος του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες που είναι σε οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Άρα κάτι τρέχει στην Ελλάδα, που έχει σχέση με τους θεσμούς, με τον πολιτικό λόγο, με τις νοοτροπίες, με τη δημαγωγία, με τη συνωμοσιολογία, με τον εκβιασμό του ορθού λόγου. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία η δημοκρατία να αντιδράσει, να μην είναι μυωπική, παθητική, να μην αυτοκτονήσει.

Κι επειδή μιλάμε πάρα πολύ για τον ναζιστικό ρατσιστικό λόγο, πρέπει να σας πω ότι ο λόγος οδηγεί σε πράξεις. Είχαμε πριν από λίγο οπλοφορούντες Βουλευτές μέσα στη Βουλή; Είχαμε ομάδες χρυσαυγιτών που μπαίνουν βίαια στα νοσοκομεία, για να ελέγξουν τις ταυτότητες των γυναικών που προσφέρουν υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμας; Είχαμε αιμοδοσία ή ιατρικές υπηρεσίες με κριτήριο φυλετικό ή εθνοτικό;

Όλα αυτά είναι βαρβαρότητες που μας δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, βαθύ πρόβλημα νοοτροπίας, αξιών και κοινωνικής συνοχής και απέναντι σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε και πρέπει να αντιδράσουμε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, όπως λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Θα ακολουθήσουμε λοιπόν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και κάθε κόμμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εάν η Αντιπολίτευση οχυρωθεί πίσω από το αντιμνημονιακό δήθεν μέτωπο, στην πραγματικότητα δίνει άλλοθι και ασυλία στη Χρυσή Αυγή.

Εάν η κυβερνητική συνεργασία δεν φανεί ότι υπάρχει και είναι σοβαρή στο ζήτημα αυτό, τότε η Νέα Δημοκρατία θα νομίζει ότι ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με την εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής, ενώ στην πραγματικότητα θα έχουμε υπονομεύσει την αξιοπιστία των ίδιων των προγραμματικών μας συμφωνιών.

Άρα βεβαίως και πρέπει να επικαιροποιηθεί και η προγραμματική συμφωνία και βεβαίως πρέπει να επανατοποθετήσουμε τους κανόνες λειτουργίας της Βουλής και της Κυβέρνησης.

 

-Όταν λέτε ότι αυτό το γεγονός ότι είναι ένα αξιακό πρόβλημα, ένα ιδεολογικό πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, θεωρείτε ότι αμβλύνει τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αντιθέτως. Προς το παρόν έχουν αναδειχθεί οι διαφορές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι γιατί η ΔΗΜΑΡ συμφώνησε να αναλάβουμε μία κοινή δράση στο θέμα αυτό.

Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για την ύπαρξη ουσιαστικά δύο πυλώνων στη σημερινή Κυβέρνηση, ενός παραδοσιακά συντηρητικού και ενός ο οποίος εκφράζει τον προοδευτικό χώρο, με τις αποχρώσεις του, αλλά πάντως τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη.

Και αυτό φάνηκε, όπως θα φανεί και άλλες φορές, διότι το μεγάλο θέμα για την κοινωνία είναι η σύνθεση ανάμεσα στους θεσμούς τις αξίες και την καθημερινότητα. Άρα ότι λέμε για τον ναζισμό της Χρυσής Αυγής αντικρίζεται με αυτά που λέμε για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, για την ανάγκη να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, όλα όσα λέμε επίσης για την τροφοδότηση των επιχειρήσεων και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας έχουν άμεση συνάφεια με αυτό που κάνουμε.

 

-Πάντως δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε θετικά και να κατεβάσετε κοινό νομοσχέδιο τα τρία κόμματα που συμμετέχετε στην Κυβέρνηση; 

Ευ. Βενιζέλος: Ανεξαρτήτως από το ποια είναι η βάση συζήτησης, η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι προτάσεις, άρα προηγείται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και τώρα προηγείται η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, άρα αυτή θα προηγηθεί και πάνω στη βάση αυτή, με τις αναγκαίες τροποποιήσεις, μπορούμε να συμφωνήσουμε και πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Δε θα ήμουνα ευχαριστημένος εάν ερχόταν απλώς η Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει, θα ήθελα να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού δημοκρατικού τόξου.

 

-Και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που αναζωπυρώθηκαν μετά το αντιρατσιστικό;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν σενάρια πρόωρων εκλογών. Η χώρα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση, να γίνει σταθερή, ασφαλής, μέσα σε μια Ευρώπη η οποία είναι πάντα σε κρίση, μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν είναι εύκολες οι συζητήσεις, δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, τις θέσεις εργασίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χάριν της εθνικής οικονομίας και όχι χάριν των τραπεζιτών. Άρα η διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοιχτή και πάντα δύσκολη.

Βελτιώνεται η κατάσταση και ξέρετε γιατί βελτιώνεται η κατάσταση, για να πούμε και την αλήθεια; Γιατί τώρα έρχονται όλοι στα λόγια μας, ήδη έχουν έρθει πάρα πολλοί στα λόγια μας και καταλαβαίνουν ποιο είναι το βάρος που σηκώσαμε, τον αγώνα μας και την αγωνία μας και χαιρόμαστε που βλέπουμε και άλλους να έρχονται και να αλλάζουν άποψη και από «αντιμνημονιακοί» εντός εισαγωγικών να γίνονται υπεύθυνοι και να συμμετέχουν στο βάρος της διαχείρισης της κρίσης.

Αλλά δεν μας αρκεί αυτό, γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, ακόμη ακούει δημαγωγίες και ψέματα που του λένε στο όνομα μιας εύκολης λύσης ενός «σχεδίου Β» που δεν υπάρχει. Μα δε βλέπουν τι έγινε στην Κύπρο;

-Πρόεδρε το γεγονός ότι για πρώτη φορά θέσατε θέμα λειτουργίας της Κυβέρνησης..

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έθεσα για πρώτη φορά. Ίσως για πρώτη φορά έγινε τόσο πολύ κατανοητό τι είναι αυτό που λέω.

Μιλάω επί μήνες και για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, γιατί αλλιώς ήταν τα πράγματα πέρσι το καλοκαίρι και αλλιώς φέτος, έχουν μεσολαβήσει τεράστιες αλλαγές στην Ευρώπη και στον κόσμο και στη χώρα μας.

 Και βεβαίως υπάρχει θέμα λειτουργίας της Κυβέρνησης και της Βουλής και πρέπει εμείς ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διασφαλίσουμε και τον ρόλο της Βουλής που είναι το επίκεντρο της δημοκρατίας.-

 

2013-06-01. Δηλώσεις μετά την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη - Α Μέρος from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

 

2013-06-01. Δηλώσεις μετά την εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη - Β Μέρος from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Εκφασισμός | ΝεοναζισμόςΔηλώσεις 2013

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375