Κύπρος, 5 Ιουλίου 2013

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου
με Α.Θ.Μ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο B΄μετά τη συνάντησή τους

 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου : Είχαμε τη χαρά και σήμερα να έχουμε μαζί μας τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών. Τον ακούσαμε με πολύ προσοχή. Ο ίδιος επίσης μας άκουσε. Ενημερώσαμε τον κύριο Αντιπρόεδρο και Υπουργό των Εξωτερικών για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας. Βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλύτερα απ΄ό,τι τα γνωρίζουμε εμείς.

Αλλά, ως Εκκλησία, είχαμε και έχουμε ξεκάθαρες απόψεις και ενδιαφέρον και για τη δική μας την πατρίδα, την Κύπρο αλλά και για τη Μητέρα Πατρίδα. Εμείς είμεθα στην διάθεση των κυβερνήσεων Ελλάδος-Κύπρου. Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε σ΄οποιονδήποτε τομέα -και στον εθνικό και στον ελλαδικό- θα το πράξουμε με πολλή αγάπη διότι αυτό είναι το καθήκον μας και η υποχρέωση που έχουμε σ΄αυτόν το λαό.

Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ θερμά τον Μακαριώτατο για τη θερμή υποδοχή και για τα αισθήματα αγάπης προς την Ελλάδα, την Κυβέρνηση και προς εμένα προσωπικά. Κάθε συνάντηση με τον Μακαριώτατο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί ο λόγος του είναι καθαρός, σαφής. Αυτά που λέει δημόσια τα λέει και στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες. Άρα ξέρει κανείς με ποιον συνομιλεί και ποιο είναι το πλαίσιο, προς το οποίο κινείται η σκέψη του. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.


Ο ρόλος της Εκκλησίας και εν προκειμένω της Εκκλησίας της Κύπρου είναι καθοριστικός για τη διαφύλαξη και της κοινωνικής συνοχής, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, της κρίσης, που πλήττει τον κυπριακό λαό όπως έχει πλήξει και τον ελληνικό λαό. Αλλά ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πάντοτε καθοριστικός και στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής γιατί εθνική στρατηγική σημαίνει και την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση.

Μια άλλη διάσταση που είναι πολύ χρήσιμη και μας απασχόλησε είναι η άσκηση της εκκλησιαστικής διπλωματίας, γιατί η Εκκλησία στο δικό της πεδίο, αναλαμβάνει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να μας βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων που είναι δυστυχώς ανοιχτά επί σαράντα χρόνια, αλλά και στην αντιμετώπιση των νεώτερων προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής συγκυρίας.Εκφράζω λοιπόν τις ευχαριστίες μου και τη χαρά μου γι΄αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση που είχα με τον Μακαριώτατο.

 

Tags: Κράτος και ΕκκλησίαΕξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2013