Αθήνα, 15 Ιουνίου 2013


Τοποθέτηση Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ΕΡΤ στη συνέντευξη Τύπου του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» στο Παρίσι:


Εμείς οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και κυρίως οι Ευρωπαίοι του Νότου συζητήσαμε για την ιστορική και πολιτική μας υποχρέωση να παρουσιάσουμε μια προοδευτική και εναλλακτική πλατφόρμα για το ευρώ, μετά από τρία χρόνια λιτότητας και έξι χρόνια ύφεσης που σωρευτικά ξεπερνά ,στην Ελλάδα,  το 25% του ΑΕΠ και μια ανεργία στο γενικό πληθυσμό που φτάνει το 27% (στους νέους ξεπερνά το 60%).

Η κρίση ήταν  κατ' αρχήν οικονομική, χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική ,αλλά τώρα μιλάμε για  μια κρίση απολύτως και άμεσα πολιτική και κοινωνική. Πρέπει να διατηρήσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, να παλέψουμε ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στις ναζιστικές επιλογές στην Ελλάδα. Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή, τον κοινωνικό ιστό. Γι αυτό το λόγο πρέπει να ξεπεράσουμε τη λιτότητα. Γι αυτό και πρέπει να επαναπολιτικοποιήσουμε το διάλογο για τη θεσμική δομή της Ευρώπης, για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Υπάρχει ένα μέγιστο πρόβλημα: η απασχόληση και προπάντων η απασχόληση των νέων. Ένας κίνδυνος που βρίσκεται ενώπιόν μας είναι να επανέλθουμε στην ανάπτυξη χωρίς απασχόληση. Αυτό είναι το περίφημο jobless growth. Πρέπει να παρέμβουμε σε επίπεδο ΕΕ με τις απαραίτητες δημοσιονομικές εναλλακτικές λύσεις άμεσα. Και πρέπει να παρέμβουμε και σε εθνικό επίπεδο.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα του δημοσίου  χρέους.

Γιατί στην Ελλάδα βρισκόμαστε τώρα στη θέση να προτείνουμε μια βαθιά αλλαγή πολιτικής; Διότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και -επιτρέψτε μου να προσθέσω- χάρη στις πολιτικές θυσίες του ΠΑΣΟΚ πετύχαμε μια εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ είπε ότι το διαρθρωτικό δημοσιονομικά μας έλλειμμα είναι τώρα 0,2%. Πετύχαμε τον στόχο σε ό,τι αφορά το έλλειμμα. Εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα του χρέους παρά το «κούρεμα". Ναι, διότι έχουμε μια σωρευτική ύφεση που επηρέασε αρνητικά το ΑΕΠ μετά την αναδιάρθρωση του χρέους. Και είχαμε επίσης το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού μας συστήματος, όχι μέσω  του ESM.

Γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε θεσμικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την «αμοιβαιοποίηση»  του κινδύνου καθώς  αυτός ο κίνδυνος αφορά το μέλλον και όχι όσα έχουν γίνει ως σήμερα.

Να λοιπόν ποιες είναι οι προτεραιότητες που επεξεργαστήκαμε. Και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και προσωπικά στο φίλο μου Αρλέμ Ντεζίρ γι αυτή την πρωτοβουλία. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πρωτοβουλία των σοσιαλιστικών κομμάτων του Νότου ως ένα μόνιμο θεσμό παρέμβασης για το μέλλον της Ευρώπης.
 

***

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου σε ερώτημα δημοσιογράφου για την ΕΡΤ:


Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στους συναδέλφους μου γύρω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η βίαιη διακοπή της εκπομπής της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας, ένα ζήτημα θεσμικό. Και θέτει επίσης ένα πρόβλημα που αφορά τη  λειτουργία και την προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας που είναι μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

Συμμετέχουμε ως σοσιαλιστικό κόμμα στην κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής υπευθυνότητας, ευρωπαϊκής υπευθυνότητας, για λόγους υπευθυνότητας απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί σεβόμαστε τις θυσίες του λαού μας, και έχουμε το καθήκον να προτείνουμε μία λύση στέρεη, χωρίς εξτρεμισμούς, που να δίνει προοπτική, αν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή αντίληψη σε ό,τι την λιτότητα, σε ότι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους συναδέλφους μου για την άμεση θετική τους αντίδραση. Και κυρίως θα πρέπει να σημειώσω ιδιαιτέρως την εξαιρετική επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κ. Μάρτιν Σουλτς, στον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί ο Μάρτιν Σούλτς, ως εκπρόσωπος του ανώτατου ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού οργάνου, έθεσε το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμότητας και επίσης το θέμα της δημοκρατικής δεοντολογίας.

Πρέπει να σεβόμαστε τον πλουραλισμό, πρέπει να σεβόμαστε τις βάσεις των δημοκρατικών αξιών μας, όχι μόνο το πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν είναι μόνος σκοπός η  αντοχή της οικονομίας, αλλά επίσης  ο σεβασμός της δημοκρατικής πολιτικής και πολιτιστικής ατμόσφαιρας που είναι απολύτως συνώνυμη με την Ευρώπη. Γιατί για μας, η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα εγχείρημα οικονομικό είναι κυρίως ένα εγχείρημα κοινωνικό, ένα εγχείρημα ποιότητας των αξιών, ένα εγχείρημα ιστορικό και πολιτιστικό.  
 

Tags: Δηλώσεις 2013