Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013 

Δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στο Ν. Κιλκίς,
στην πρότυπη φάρμα Κουκάκη

 

Βρισκόμαστε σε μία πρότυπη, καθετοποιημένη μονάδα στο νομό Κιλκίς, μία μονάδα που μας  δείχνει τι σημαίνει ποιότητα και ποιο είναι το μέλλον και της ελληνικής γεωργίας αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. Γιατί η καθετοποίηση της παραγωγής έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Από το λιβάδι και τη φυτική παραγωγή, που δίνει τις ζωοτροφές, μέχρι την κτηνοτροφία και από την κτηνοτροφία μέχρι τη βιομηχανία γάλακτος ή τη βιομηχανία άλλων τυποποιημένων τροφίμων. 


Αυτό τελικά το εκτιμά ο καταναλωτής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο. Και έτσι έχουμε επιχειρήσεις εξαγωγικές , έτσι έχουμε κίνητρα για τους αγρότες, κίνητρα για τους νέους μας, που πρέπει να γυρίσουν στην πρωτογενή παραγωγή γιατί εκεί υπάρχουν δουλειές, εκεί υπάρχουν ευκαιρίες, για επενδύσεις και νέου τύπου αγροτική παραγωγικότητα και επιχειρηματικότητα. 


Αυτά τα συζητήσαμε όμως και με μία ομάδα αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Κιλκίς που μας μετέφεραν τον παλμό  και στη φυτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία είναι άλλωστε το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Ήταν ένα μεγάλο κενό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας. Έχουμε το μεγάλο  πρόβλημα να εισάγουμε κρέας, να εισάγουμε τρόφιμα, γιατί δεν έχουμε διατροφική επάρκεια. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό που πρέπει να το ξεπεράσουμε.

 

Φυσικά ο Έλληνας αγρότης έχει τεράστια προβλήματα. Έχει προβλήματα με το κράτος, με τη φορολογία, έχει προβλήματα με τον τραπεζικό τομέα, έχει προβλήματα με την ίδια την αγορά που πληρώνει με καθυστέρηση. Και δεν πληρώνει μόνο τον αγρότη, αλλά κάθε παραγωγό με καθυστέρηση. Μιλήσαμε και για αυτά και θα κινηθούμε συντονισμένα και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Θανάση Τσαυτάρη, αλλά και με όλα τα άλλα υπουργεία τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα του αγρότη. Γιατί δεν μπορεί μόνο του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσει τα προβλήματα τα οποία αφορούν το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ενέργειας, το υπουργείο Ανάπτυξης.

Νομίζω ήταν μία πολύ χρήσιμη συνάντηση και ένα πολύ χρήσιμο και ωραίο παράδειγμα για το τι πετυχαίνουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερο, ως Έλληνες, στον τομέα αυτό.

Tags: Δηλώσεις 2013