Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2010

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος


Με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε θετικό κλίμα. Ο αγροτικός κόσμος έχει ιστορικούς αλλά και ζωντανούς δεσμούς με την παράταξή μας και εμείς στηρίζουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το νέο εθνικό παραγωγικό σχήμα στην πρωτογενή παραγωγή, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θέλουμε απλά και μόνο να στηρίξουμε τον Έλληνα αγρότη, τον Έλληνα κτηνοτρόφο, τον Έλληνα παραγωγό, αλλά θέλουμε να πείσουμε νέους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις και να ξαναπάνε στην ύπαιθρο, στην αγροτική παραγωγή. Γιατί εκεί υπάρχει κοίτασμα απασχόλησης, εκεί υπάρχει δυνατότητα παραγωγής εθνικού πλούτου.

Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι γνωστά. Τα συζητήσαμε διεξοδικά στις λεπτομέρειές τους. Είχα την ευκαιρία να τους πω ποια αιτήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με πρακτικό τρόπο, μέσα από τις δραστηριότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και άλλων υπουργείων, όπως είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αρκεί να υπάρχει βούληση και καλή πίστη. Υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία πρέπει να περιμένουμε τη συγκέντρωση στοιχείων και ζητήματα που πρέπει να γίνουν αντικείμενο ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Ξέρουμε πού πονάει το πράγμα. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατηθεί χαμηλά το κόστος παραγωγής, να βελτιωθούν οι όροι συναλλαγών ανάμεσα στον αγρότη, τον έμπορο, τις αλυσίδες λιανικής πώλησης. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζει φιλικά ο τραπεζικός τομέας τον αγροτικό κόσμο, ιδίως μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας. Για πάρα πολλά θέματα μπορούμε να δώσουμε άμεση απάντηση.

Επειδή όμως δεν μπορώ να μπω στις λεπτομέρειες, μπορώ να πω ποια ήταν η πρότασή μας για τη μέθοδο και τη διαδικασία. Στην πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Κουβέλη θα θέσω το ζήτημα και θα παρακαλέσω να είναι παρόντες και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, κυρίως οι τέσσερις υπουργοί που ανέφερα, ώστε η πολιτεία να δώσει άμεση, αξιόπιστη λύση στα θέματα που μπορεί και να ανοίξει το διάλογο για τα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μια ωρίμανση.

Αυτό το κλίμα ήταν τελικά κατά κοινή εκτίμηση θετικό. Πιστεύω ότι ο διάλογος βοήθησε πάρα πολύ και είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αυτό.


Δημοσιογράφος: Για το κλείσιμο των δρόμων είπατε;

Ε. Βενιζέλος: Πάγια αρχή μας είναι ότι καμία κινητοποίηση δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο. Και όπως είχαμε μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, έτσι πιστεύουμε ότι η ωριμότητα, η πολιτική και κοινωνική ωριμότητα του αγροτικού κόσμου και των εκπροσώπων του, θα βοηθήσει να μην υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών, ταλαιπωρία της κοινωνίας, των τοπικών κοινωνιών.

Πιστεύουμε ότι αντί να έχουμε κινητοποιήσεις, θα έχουμε διάλογο και λύσεις.

Tags: Περιβάλλον | Οικολογία | Πράσινη ανάπτυξηΔηλώσεις 2013