Ρώμη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στο περιθώριο της συνάντησης σοσιαλιστών ηγετών που διοργανώνει το Δημοκρατικό κόμμα στη Ρώμη

Η Ιταλία έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο, το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία. Έχει μεγάλη σημασία ο συντονισμός των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Εδώ λοιπόν διαμορφώθηκε μία διεθνής προοδευτική συμμαχία, η οποία έχει αναμφίβολα στο επίκεντρό της την Ευρώπη αλλά έχει μία διεθνή οπτική γωνία.

Και έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε, εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, ότι έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να προτείνουμε μία διέξοδο από την κρίση η οποία λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηματοοικονομική διάσταση αλλά πρωτίστως, την ανθρώπινη διάσταση.

Έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με αγορές αλλά με κοινωνίες, με ανθρώπους, με ανέργους, με συνταξιούχους, με νέους, που προσδοκούν κάτι από τη ζωή τους. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Το μεγάλο θέμα είναι να ξαναφέρουμε την πολιτική και τις βασικές αξίες μέσα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τον εαυτό της από την άποψη αυτή για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε θεσμούς παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι εάν δεν θέλουμε να καταλυθεί η  ίδια η δημοκρατία.

Δημοσιογράφος: Συγκλίνετε και εσείς με τη δήλωση Ντ΄Αλεμα ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική έναντι της οικονομίας;

Ευ.Βενιζέλος: Προφανώς. Η επαναπολιτικοποίηση και της Ευρωζώνης και της Ε.Ε αλλά και η ύπαρξη θεσμών παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης είναι απολύτως αναγκαία, γιατί αλλιώς η οικονομία θα οδηγήσει όχι στον πλούτο και στην ευημερία αλλά στην  αμφισβήτηση του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους και του αντιπροσωπευτικού συστήματος.

Ερώτηση από την τηλεόραση του Δημοκρατικού κόμματος

(σχετικά με το μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις ιταλικές εκλογές και ιδίως προς το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πιερλουίτζι Μπερζάνι)

Ευ.Βενιζέλος: Ο Πιερλουίτζι Μπερζάνι είναι ένας φίλος, ένας σύγχρονος Ευρωπαίος ηγέτης, η ανάδειξη του με άμεση ψηφοφορία ως υποψήφιου Πρωθυπουργού στέλνει ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα για την νίκη των προοδευτικών δυνάμεων  στις ιταλικές εκλογές.

Η Ιταλία είναι χώρα «κλειδί» για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Για μας τους Έλληνες είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στον ευρωπαϊκό νότο μία προοδευτική κατεύθυνση, ένα «άρωμα» νέων ιδεών.  Και ο Πιερλουίτζι Μπερζάνι, με τη σημασία που έχει διαμορφώσει της ευρύτερης κεντροαριστεράς, πιστεύουμε ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτής μας της προσδοκίας.

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΔηλώσεις 2012