Αθήνα, 18 Ιουλίου 2012


Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών

 

Η συζήτηση που είχαμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ήταν ουσιαστική, κρίσιμη, για τον προσανατολισμό και την πορεία της χώρας.

Επιβεβαιώσαμε ότι θα κινηθούμε αποφασιστικά, σε συμφωνία πάντα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με στόχο την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της δανειακής σύμβασης, όπως προβλέπει το ίδιο το πρόγραμμα στήριξης. Γιατί η αναθεώρηση προβλέπεται σε αυτό. Είναι μια ενσωματωμένη σε αυτό διαδικασία.

Αφετηρία -όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη και όπως επιβεβαιώσαμε σήμερα- της αναθεώρησης, είναι η αναγκαία παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η παράταση είναι αναγκαία για να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα από τα δημοσιονομικά και κυρίως τα πρωτογενή ελλείμματα σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, που μαζί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μας κάνουν ξανά ουσιαστικά αυτοδύναμη, ισότιμη χώρα και θα μας επαναφέρουν στην ομαλότητα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμηθούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλάει πλέον στην τελευταία του απόφαση για μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή στην Eυρωζώνη. Συμφωνήσαμε επίσης ότι πρέπει να καταρτίσουμε, εμείς οι ίδιοι, την πρότασή μας για το επικαιροποιημένο νέο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Γιατί μόνο σε αναφορά προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2013, το προσχέδιο του οποίου πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Άρα δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Και πρέπει ήδη από τώρα να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει προς δυο κατευθύνσεις:

  • Πρώτον, πρέπει να δείξουμε την αξιοπιστία μας, προωθώντας με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές: Tις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα μια κανονική λειτουργούσα ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν παρουσιαστεί στις προγραμματικές δηλώσεις της Kυβέρνησης και έχουν εγκριθεί από  τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις θα γίνει τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και του κυβερνητικού επιτελείου.

  • Από την άλλη μεριά, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση στην αγορά, τη ρευστότητα, το κλίμα, την εμπιστοσύνη. Γιατί μόνο έτσι δίνουμε απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό συνδέεται με το ρυθμό καταβολής των επομένων δόσεων της δανειακής σύμβασης, γιατί πρέπει ένα μέρος των δόσεων να πέσει στην αγορά για εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων πρωτίστως.

Συζητήσαμε διεξοδικά για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις της νομοθεσίας και του ίδιου του προϋπολογισμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε για τελευταία φορά τον Μάρτιο. Άρα όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα θα εφαρμοστούν, με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας, έτσι ώστε όπου μπορούμε να απαλύνουμε πρόβλημα για κάθε κοινωνική ομάδα, αυτό το πρόβλημα πράγματι θα το αντιμετωπίσουμε, θα το απαλύνουμε, θα βρούμε λύση.

Θα βρούμε λύση και για τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδυνάμων μέτρων, δηλαδή μέσω περικοπών λειτουργικών κυρίως δαπανών. Έχει γίνει μια προεργασία, η οποία ξεκίνησε πριν από τις εκλογές η οποία αποδίδει πλέον καρπούς και φαίνεται να οριστικοποιείται ο κατάλογος, ο οποίος βεβαίως πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμικούς μας εταίρους.

Εισήγαγα στη συζήτηση και τα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησής μου με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και αποφασίσαμε να συγκροτηθεί Διυπουργική Επιτροπή, με τη συμμετοχή και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να παρακολουθεί όλα τα μέτρα που σχετίζονται με τους αναπήρους, το αναπηρικό κίνημα, τις οικογένειες που έχουν αναπήρους.

Μιλήσαμε επίσης για το πώς θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το 2013 και μετά μέχρι το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες μια προεργασία. Η προεργασία αυτή ήδη καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα, μορφοποιείται χωρίς να υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά.

Κάναμε μια συζήτηση για πιθανές λύσεις. Είναι αρκετά προωθημένες πλέον οι σκέψεις. Θα οριστικοποιηθούν όλα αυτά τις επόμενες ημέρες  μετά και από την πρώτη συζήτηση που θα έχουμε για τα θέματα αυτά με την τρόικα.

Οι συζητήσεις με την τρόικα, η έκθεση που πρέπει να υποβάλει η τρόικα και οι συνεδριάσεις του EUROGROUP είναι η τυπική διαδικασία. Παραλλήλως όμως υπάρχει μια ουσιαστική, πολιτική διαδικασία. Πρέπει να κινηθούμε -και θα κινηθούμε όλοι μας- στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με τους εταίρους μας και με τους επικεφαλής των οργάνων της τρόικας, ώστε να αλλάξουμε το κλίμα, να παρουσιάσουμε το τι ακριβώς έχει πετύχει η Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα έχει πετύχει έναν άθλο και στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων και άρα πρέπει αυτό να το κεφαλοποιήσει, να σπάσει την εσφαλμένη και άδικη εντύπωση -η οποία δυστυχώς έχει κυριαρχήσει διεθνώς. Και σε αυτό θα συμβάλει φυσικά προσωπικά και ο Πρωθυπουργός και εμείς οι δυο πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουμε στην κυβέρνηση.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λάβει εντολή να κινηθεί η τρόικα. Γιατί είναι άλλο το τι ισχύει στις τυπικές διαδικασίες και άλλο τι ισχύει στο πολιτικό κλίμα, στο επίπεδο των ουσιαστικών πολιτικών συμφωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί τάχιστα η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, η οποία επισήμως θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

2012-07-18. Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375