Αθήνα, 11 Ιουλίου 2012

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Συμφωνήσαμε και ήταν προφανές ότι θα συμφωνήσουμε γιατί κινούμαστε και οι τρεις στο πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος στήριξης, δηλαδή της δανειακής σύμβασης, τώρα που έχουμε ήδη ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο.

Στόχος, λοιπόν, είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και από αυτό ξεκινάμε όλες μας τις επαφές και όλες μας τις συζητήσεις.

Πρέπει να πείσουμε τους συνομιλητές μας, τους θεσμικούς μας εταίρους ότι η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί και άρα πρέπει να κλιμακώσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή σε περισσότερο χρόνο, για να γίνει αυτή πιο φιλικά για τον πολίτη και την ανάπτυξη, όπως ακριβώς έχει πει και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δημοσιογράφος: Πότε θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης;

 

Ευ. Βενιζέλος: Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα. Διότι και ο ελληνικός λαός και οι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας και οι επενδυτές, κυρίως όμως οι πολίτες για τους οποίους ενδιαφερόμαστε αυτή τη στιγμή, πρέπει να ξέρουν που εντάσσεται κάθε κίνησή μας.

Δημοσιογράφος:  Μείνατε ικανοποιημένος από όσα σας είπε ο κ. Στουρνάρας;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της συνάντησης, παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Eurogroup και νομίζω ότι μετά επιβεβαιώθηκε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει αν δεν τους πείσετε;

Ευ. Βενιζέλος: Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη. Ούτε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης μέχρι τις 21/2 ήταν εύκολη. Ούτε η δεύτερη είναι εύκολη. Αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να παρουσιάζουμε επιχειρήματα, να παρουσιάζουμε εμείς τη δική μας πρόταση για ένα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονίσουμε την αξιοπιστία μας. Πώς θα τονίζουμε την αξιοπιστία μας; Προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις για μια ανταγωνιστική οικονομία, για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν το κράτος πιο μικρό, πιο έξυπνο, πιο ευέλικτο για τον πολίτη και την  ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά, πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι έχει σημασία να καταβληθούν τώρα, εμπροσθοβαρώς, δόσεις της δανειακής σύμβασης για να μπορέσουμε να ρίξουμε ρευστότητα, χρήμα στην αγορά. Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν επενδύσεις.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2012