Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012

 Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

left-red-arrowΜετά τη συνάντηση που είχα στο Παρίσι πριν μερικές εβδομάδες με τον Πρόεδρο Hollande, μετέφερα στον ελληνικό λαό την εντύπωση που είχα αποκομίσει. 

Μίλησα προς τους Έλληνες πολίτες για τη σημασία που έχει η αλλαγή στη Γαλλία, για τη στήριξη που  μας δίνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, για τη δυνατότητα που έχουμε τώρα να αξιοποιήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Και κυρίως για τη σημασία που έχει το κεκτημένο που έχουμε διαμορφώσει με τη μείωση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων, τη μείωση των τόκων, στη στήριξη των Τραπεζών, δηλαδή των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, με την εκταμίευση 150 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα.

Είχα πει τότε ότι είναι έτοιμοι να μας ακούσουν οι Ευρωπαίοι με τη στήριξη των Σοσιαλιστών. Είναι έτοιμοι να συμβάλλουν σε μια αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρκεί εμείς να σεβόμαστε το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, να ξέρουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης που βασίζεται στον αγώνα που δώσαμε με δυσμενείς συνθήκες στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, ότι μπορούμε να πετύχουμε στόχους, αν ξέρουμε τι ζητάμε, πώς το ζητάμε, από ποιον το ζητάμε.

Και αυτό το έχω εξειδικεύσει με τα οκτώ σημεία που έστειλα προς τους πολιτικούς Αρχηγούς, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης για να πετύχουμε την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Κρατώντας όμως όλα τα θετικά, τα οποία είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο που το οφείλουμε στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Χτες με εξαιρετικά ευγενικό και διακριτικό τρόπο ένας Ευρωπαίος φιλέλληνας, ένας Ευρωπαίος σοσιαλιστής ηγέτης, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος François Hollande, μίλησε προς τον ελληνικό λαό και είπε απλά και αυτονόητα πράγματα. Είναι πολλοί αυτοί που σπεύδουν να τον ερμηνεύσουν, να τον οικειοποιηθούν, να τον παρερμηνεύσουν ευγενικά, θεωρώντας ότι είπε αυτά που οι ίδιοι εννοούν.

Εμείς πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα. Εμείς πρέπει να σοβαρευτούμε και να σκεφτούμε υπεύθυνα. Και πιστεύω ότι τίποτε δεν είναι πιο απλό και πιο υπεύθυνο, από το να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, για να έχουμε αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία διεθνώς, για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για το καλό των Ελλήνων.

Αντί γι' αυτό βλέπω από τη μια μεριά παλαιοκομματικές πρακτικές. Από την άλλη μεριά, βλέπω επικίνδυνες αντιφάσεις και αλαζονεία. Τη μια λένε ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ» άρα μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό. Την άλλη επιμένουν πως πρέπει να περάσει η Ελλάδα μέσα από την πόλωση: ή Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ή Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ε, όχι! Δεν θα μπουν οι Έλληνες σε αυτό το πλαστό δίλημμα. Θα δώσουν με την ψήφο τους την απάντηση που εκφράζει την αγωνία τους και την προσδοκία τους.

Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης για μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, για μια σύμβαση που μας δίνει τα θετικά της και που αλλάζει τα αρνητικά της, για μια διακυβέρνηση συνεργασίας, γιατί κανείς δεν μπορεί μόνος, σε αυτή τη δύσκολη περίσταση.

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375